OKRUGLI STOL POVODOM GODIŠNJICE SMRTI

'Tuđmanova politička načela još su uvijek aktualna i živa'

10.12.2013 u 09:39

Bionic
Reading

Okruglim stolom 'Dr. Franjo Tuđman - vizionar i državnik', kojeg su organizirali Zaklada hrvatskoga državnog zavjeta (ZHDZ) i Hrvatski memorijalni dokumentacijski centar Domovinskoga rata (HMDCDR) sinoć je u Zagrebu obilježena 14. obljetnica smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Na okruglom stolu govorili su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, saborski zastupnik Miroslav Tuđman, predsjednik utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, publicistica Jadranka Jureško Kero, general Dmir Krstičević, te povjesničar Ante Nazor i u ime ZHDZ-a Srećko Prusina.

Karamarko je istaknuo kako je hrvatska budućnost samo u međusobnoj toleranciji i solidarnosti svih građana. 'Još ima onih koji se ne mogu pomiriti s nastankom samostalne hrvatske države', rekao je Karamarko dodavši kako je ta država i njihova domovina te da će hrvatski narod čuvati njihovo pravo da budu slobodni građani svoje domovine.

Ocjenivši aktualnu vlast sebičnom, otuđenom i nesposobnom vlašću u kojoj vlada taština i neznanje, Karamarko je istaknuo kako je vrijeme da HDZ preuzme odgovornost za budućnost Hrvatske.

Svjestan kako budućnost imaju samo narodi koji sami pišu svoju povijest, predsjednik Tuđman je imao hrabrosti mijenjati povijest hrvatskoga naroda, rekao je Miroslav Tuđman podsjetivši kako je predsjednik Tuđman pisao i zalagao se za načela koja veliki nisu htjeli prihvatiti. Ocijenio je kako je Franjo Tuđman državničkim umijećem u samo šet mjeseci doveo međunarodnu zajednicu da prizna Hrvatsku.

'Kasnije se suprotstavljao pokušajima revitalizacije zapadnoga Balkana', rekao je dodavši kako je Bosnu i Hercegovinu gledao kao konfederalnu zajednicu, u kojoj bi hrvatski narod trebao biti jednakopravan drugim narodima.

Godine 2000. na vlast u Hrvatskoj došla je, rekao je Miroslav Tuđman, anacionalna koalicija, koja je odbacila općehrvatsku pomirbu i dijasporu te se odrekla Hrvata u BiH, a pod plaštem građanskoga i građana hrvatski narod u vlastitoj državi pretvorila u manjinu.


Prof. Miroslav Tuđman smatra kako su politička načela prvoga hrvatskog predsjednika još uvijek aktualna i živa te su kao takva potrebna za budućnost Hrvatske.

Publicistica Jureško Kero je navela kako Amerikanci posebno drže do svoga utemeljitelja Georga Washingtona, koji je, kako je rekla, postao sastavni dio američkoga identiteta. Tuđman je stvorio hrvatsku državu, no unatoč tomu njegovi mu nasljednici na mjestu predsjednika države za to nisu zahvalni, ustvrdila je dodavši kako ga upravo zato i napadaju.

Govoreći o predsjedniku Tuđmanu u Domovinskom ratu, general Krstičević je podsjetio kako je vrhovni zapovjednik ubrzo nakon ustrojavanja oružanih snaga nastojao kod njih razviti zapadnu vojnu doktrinu. 'Zato su ministar obrane Gojko Šušak i predsjednik Tuđman još tijekom rata angažirali američku tvrtku MPRI koja se bavila tranferom vojnoga znanja', podsjetio je.

Po Nazorovim riječima strpljivost i spremnost na kompromise bili su iznimno političko umijeće predsjednika Tuđmana kojim je štitio živote i dobivao u vremenu za političko, a na kraju i vojno rješenje u pitanju oslobođenja hrvatskoga teritorija i zaustavljanju rata u BiH.

Kovač je ustvrdio kako predsjednik Tuđman nije nikad spominjao podjelu BiH nego je uvijek inzistirao na pomoći Hrvatima da budu konstitutivni i jednakopravni s druga dva naroda u BiH.

Franjo Tuđman (Veliko Trgovišće, 14. svibnja 1922. – Zagreb, 10. prosinca 1999.), bio je povjesničar, državnik i prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske.