proces opoziva

Trump: Svjedok je lagao pred Zastupničkim domom

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 23.11.2019 11:36
  • Objavljeno 23.11.2019 u 11:36
tportal

Izvor: CNP / INSTAR Images / Profimedia / Autor: Stefani Reynolds

Predsjednik Donald Trump optužio je u petak svjedoka u procesu opoziva da laže te je kazao kako je njegov osobni odvjetnik Rudy Giuliani angažiran po pitanju Ukrajine jer su njegove dokazane sposobnosti u borbi s kriminalom, potrebne u kreiranju politike prema korumpiranoj zemlji

Trump je to izrekao nakon petog i posljednjeg dana javnih saslušanja pred Obavještajnim odborom Zastupničkog doma Kongresa o spornoj Trumpovoj politici prema Ukrajini koja je, tvrde demokrati, uključivala pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, glavnog Trumpova protukandidata.

David Holmes, djelatnik američkog veleposlanstva u Ukrajini, rekao je u četvrtak pod prisegom da je u kijevskom restoranu 26. srpnja čuo telefonski razgovor Trumpa s Gordonom Sondlandom, američkim veleposlanikom u EU-u, tijekom kojega je Trump tražio Sondlanda informacije o tome hoće li Ukrajina pristati na pokretanje politički motivirane istrage.

"Garantiram vam da se to nije dogodilo", rekao je Trump za emisiju Fox TV-a "Fox&Friends".

"To je bila totalno lažna nagodba", dodao je.

Saslušanja su u prvi plan izvukla Trumpovu odluku o davanju ogromne uloge u oblikovanju američke državne politike prema Ukrajini privatnom odvjetniku Rudyju Giulianiju, bivšem gradonačelniku New Yorka, koji nema nikakav formalni položaj u američkoj administraciji, umjesto da je to prepustio uobičajenim kanalima američke diplomacije i službi za nacionalnu sigurnost.

U središtu postupka je telefonski razgovor 25. srpnja, u kojemu je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika da pokrene dvije istrage.

Prva je istraga protiv Joea Bidena i njegova sina Huntera, koji je prethodno radio za ukrajinsku energetsku kompaniju Burisma.

Druga istraga, koju je zatražio Trump, je istraga o navodnoj umiješanosti Ukrajine u predsjedničke izbore 2016. koju promiču Trump i njegovi saveznici.

Prema toj teoriji ukrajinski utjecaj na izbore 2016. bio je značajan te su favorizirali demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Republikanski predsjednici dvaju odbora Senata zatražili su, pismom, od Ministarstva financija moguće izvještaje o pranju novca ili pronevjeri u poslovanjima sina bivšeg američkog potpredsjednika s ukrajinskom energetskom tvrtkom.

Potpisnici pisma, koje je Reuters dobio na uvid u petak, traže  "izvještaje o sumnjivim aktivnostima" ili dokumente koje financijske institucije popunjavaju zajedno s Uredom za suzbijanje pranja novca kada postoji osnovana sumnja da je riječ o pranju novca ili pronevjeri.

Nejasno je postoji li takav izvještaj o Hunteru Bidenu.

Pismo nije pružilo dokaze da je Hunter Biden sudjelovao u sumnjivim aktivnostima koje bi opisivali takvi izvještaji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!