ULOGA FBI-JA

Trump predviđa 'povijesno' izvješće o podrijetlu istrage o miješanju Rusije u izbore

22.11.2019 u 17:42

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u petak je za kanal Fox News branio svog privatnog odvjetnika Rudolpha Giulianija kao velikog borca protiv kriminala te je najavio "povijesno" izvješće koje će rasvijetliti kakvu je ulogu FBI igrao u istrazi navodnih veza njegove predsjedničke kampanje iz 2016. s Rusijom.

"Prava riječ je povijesno", rekao je Trump za Fox News o izvješću ministarstva pravosuđa koje je istraživalo zakonitost istrage američke savezne policije FBI.

"Čujem da je povijesno. Vidjet ćete", rekao je predsjednik Trump i odbio kazati što je on to doznao.

Trumpovi pristaše tvrde da će izvješće, koje bi glavni inspektor ministarstva pravosuđa trebao objaviti 9. prosinca, dovesti u pitanje legitimnost istrage koju je FBI provodio o navodnim vezama Rusije i Trumpa i nekih od njegovih savjetnika.

U središtu istrage je koliko je FBI u vlastioj istrazi veza Trumpa i Rusije postupao prema zakonu.

Carter Page, koji je bio savjetnik za vanjsku politiku u Trumpovoj predsjedničkoj kampanji, nedavno je tužio ministarstvo pravosuđa za kršenje njegove privatnosti jer mu nije dopustilo da pregleda izvješće prije objave.

Unutarnja kontrola ministarstva istraživala je i Christophera Steela, bivšeg britanskog obavještajca koji je sastavio kontroverzni "dosje" o navodnim vezama Trumpa i Rusije, za demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton i pravnike Demokratske stranke.

FBI se pozvao na Steelovo ničim potvrđeno izvješće kada je od Suda za nadzor stranih obavještajnih agencija tražio dozvolu za praćenje Cartera Pagea.

U predmetu Ukrajine, zbog koje su demokrati u Kongresu počeli istragu radi opoziva republikanca Trumpa, on je branio svog privatnog odvjetnika.

Giulianija je odredio da se pozabavi korupcijom u Ukrajini jer je on "velik borac protiv kriminala".

"Rudy Giuliani je jedan od najvećih boraca protiv kriminala svih vremena", rekao je Trump o bivšem gradonačelniku New Yorka.

'Poznato je da je Ukrajina zemlja korupcije i da je Giuliani prava osoba za taj posao', rekao je Trump nakon što je Odbor zastupničkog doma za obavještajne službe završio javna saslušanja.

Demokrati koji vode proces protiv Trumpa sumnjiče ga da je zlorabio predsjedničke ovlasti kada je od Kijeva zatražio da istraži bivšeg potpredsjednika Joea Bidenu. Na predsjedničkim izborima 2020. upravo Biden ima dobre izglede da se natječe s Trumpom.

U intervjuu je Trump najavio da u svojoj predsjedničkoj kampanji 2020. neće mijenjati momčad i u utrku će sa svojim sadašnjim potpredsjednikom Mikeom Pencea.

"On je moj čovjek, moj prijatelj", rekao je.

Bivša američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley "bila bi sjajna", dodao je Trup pa objasnio, ali Pence je odradio "fenomenalan posao".