dan nakon saslušanja

Trump rekao da je Penceu nedostajalo hrabrosti na dan napada na Kapitol: Imao je šansu, iskreno, da uđe u povijest

17.06.2022 u 23:36

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump je u petak, dan nakon zadnjih saslušanja u Kongresu na temu 6. siječnja 2021. kada su Trumpovi pristaše upali na Kapitol, kritizirao postupke bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea tog dana, rekavši da mu je nedostajalo hrabrosti

Saslušanja su pokazala na koje je načine Trump pozivao svoje pristaše da se okrenu protiv Pencea zbog njegovog odbijanja Trumpovog zahtjeva da odbaci rezultate predsjedničkih izbora iz studenog 2020. godine, prije nego što su upali na Kapitol, sukobili se s policijom, a neki od njih su vikali "objesite Mikea Pencea!"

"Mike Pence je imao šansu da bude velik. Imao je šansu, iskreno, da uđe u povijest. Mike, i to kažem sa žalošću jer mi je drag, no Mike nije imao hrabrosti djelovati", rekao je Trump na skupu konzervativaca u Nashvilleu u petak.

Republikanac Trump je ponovio svoje lažne optužbe da je njegov poraz protiv demokrata Joe Bidena bio rezultat velike prevare, što je odbacilo više sudova, izborni dužnosnici i članovi njegove administracije.

Penceovo osoblje nije bilo odmah dostupno za komentar.

No Pence je u intervjuu za Wall Street Journal, objavljenom u petak, branio svoje postupke.

"Konačno, vjerujem da većina Amerikanaca razumije da smo obavili svoju dužnost toga dana, prema ustavu i zakonima ove zemlje", citirale su te novine Pencea.

  • +13
Kuća Donalda Trumpa na Floridi Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK i IMP Features / IMP Features / Profimedia

Trump je napao deveteročlani, dvostranački odbor koji istražuje događaje 6. siječnja i koji je održao tri saslušanja u nešto više od tjedan dana te pokušava dokazati da je Trump nezakonito postupio pokušavajući osporiti svoj gubitak na izborima.

"Neka to bude jasno, ovo nije kongresna istraga, ova užasna situacija koja svima trati vrijeme. Ovo je teatralna produkcija stranačke političke fikcije", rekao je Trump.

Bivši Penceovi pomoćnici su u četvrtak rekli odboru da je Trump vršio pritisak na Pencea da ospori izborne rezultate u Kongresu, nakon što mu je u više navrata rečeno da je to nezakonito.

Demokrati su na sastanku odbora rekli da je Trump nastavio s pritiskom iako je znao da nasilna gomila njegovih pristaša prijeti Kapitolu, gdje su Pence i kongresnici trebali potvrditi rezultate izbora.