val kritika

Trump potpisao: Obitelji migranata više se neće razdvajati

20.06.2018 u 21:58

Bionic
Reading

Obitelji imigranata koje ilegalno prijeđu južnu granicu Sjedinjenih Država neće se više razdvajati, stoji u izvršnoj uredbi koju je predsjednik Donald Trump potpisao u srijedu pošto je takva praksa izazvala val kritika

Kako bi otklonio neželjeni učinak svoje nulte stope tolerancije prema ilegalnoj imigraciji, predsjednik Trump je potpisao izvršnu uredbu kojom se jamči da se obitelji koje prijeđu južnu američku granicu neće razdvajati.

"Radi se o tome da obitelji ostaju zajedno, a istodobno će se osigurati da imamo vrlo moćnu, vrlo snažnu granicu", rekao je Trump novinarima dok je potpisivao uredbu.

Uredbom se obiteljima s djecom daje prednost pri rješavanju zahtjeva za useljenje u SAD, ali ta uredba neće dokinuti nultu stopu tolerancije prema ilegalnoj imigraciji, objasnio je ranije dužnosnik Trumpove administracije, kako prenosi agencija Reuters.

Trump je uredbu donio pod pritiskom vala kritika u domovini i inozemstvu zbog razdvajanja djece ilegalnih migranata od roditelja, a od takve prakse distancirale su se i dvije američke aviokompanije American Airlines i United Airlines.

"U Unitedu uznemireni smo medijskim izvješćima da su komercijalne aviokompanije korištene za prijevoz djece migranata odvojenih od roditelja prema novoj politici o imigraciji. Istragom (...) nismo našli da su se ta djeca prevozila zrakoplovima Uniteda", napisao je Oscar Munoz, generalni direktor Uniteda.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Slično je reagirala i tvrtka American Airlines.

"Ne želimo ni u čemu biti povezani s politikom razdvajanja obitelji, a još manje da iz toga profitiramo", priopćio je American Airlines.

Otkad je početkom svibnja predsjednik Trump obznanio "nultu toleranciju" vlade na ilegalnu imigraciju, više od 2.300 djece i mladih migranata odvojeno je od svojih obitelji nakon njihova uhićenja na granici. Većina njih bježi pred sukobima u Srednjoj Americi.

U srijedu je nastupio obrat te je predsjednik obznanio "Želimo da obitelji budu zajedno" i najavio "Uskoro ću potpisati nešto" te izrazio nadu da će se nakon toga donijeti zakon.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu, Paul Ryan najavio je da će u četvrtak staviti na glasovanje zakon o rješavanju statusa tih mladih koji ne posjeduju osobne isprave.

Sjedinjene Države su lani sa 330.000 zahtjeva opet bile prva zemlja OECD-a (Organizacija za gospodarsku suradnju i za razvoj) po broju zahtjeva za azil, ispred Njemačke, priopćila je u srijedu ta organizacija.