neviđena praksa

Bijes i prosvjedi protiv nehumane politike SAD-a: Prestanite migrantima uzimati djecu!

19.06.2018 u 16:11

Bionic
Reading

Procjenjuje se da je najmanje 2000 djece odvojeno od odraslih na granici posljednjih mjeseci, dok administracija predsjednika Trumpa provodi strožu politiku kontrole granica, što je izazvalo bijes i prosvjede diljem Sjedinjenih Država, a reagirala je i prva dama Melania Trump, ali i bivša prva dama Laura Bush

Zbog politike 'nulte tolerancije' u svrhu sprečavanja ilegalne imigracije u razdoblju od šest tjedana tijekom travnja, svibnja i lipnja najmanje 2000 djece razdvojeno je od svojih roditelja.

Američki predsjednik je, očekivano, za sve okrivio demokrate, ponovivši kako je nova praksa odvajanja djece ilegalnih migranata od roditelja na američko-meksičkoj granici posljedica njihovog zakona.

'Djecu koriste neki od najgorih kriminalaca na svijetu kao način da uđu u našu zemlju. Je li itko pogledao kakav se kriminal događa južno od granice? To je kriminal povijesnih razmjera, a neke od tih zemalja su najopasnija mjesta na svijetu. To se neće dogoditi u SAD-u', neumoljivo je poručio Trump, dodavši kako Sjedinjene Države 'neće postati migrantski kamp'.

Osvrćući se na kritike zbog razdvajanja djece od roditelja migranata, Trump je tek kazao da je to 'itekako krivnja demokrata', zaključivši da 'zemlja bez granica uopće nije zemlja'.

>>> Trumpova politika razdvojila dvije tisuće djece imigranata od roditelja

Predsjedniku se pridružio i američki ministar pravosuđa Jeff Sessions te se u obrani zakona pozvao na Bibliju.

'Osobe koje krše zakon naše nacije bit će tužene. Citirao bih vam apostola Pavla i njegovu jasnu i mudru zapovijed Rimljanima: 'Poštujte zakone vlasti, jer ih je Bog odredio da održavaju red'', izjavio je Sessions.

Izostala isprika

'Nećemo se ispričavati', poručila je Kirstjen Nielsen, ministrica domovinske sigurnosti SAD-a, u pokušaju obrane politike administracije predsjednika Trumpa koja u posljednje vrijeme na granici s Meksikom odvaja djecu migranata od roditelja.

'Imajte na umu to da se o maloljetnicima vrlo dobro brinu. Nemojte vjerovati novinarima. Vrlo se dobro brinemo', tvrdi ministrica Nielsen.

  • +7
Djeca migranata u izbjegličkom kampu u Tijuani, na meksičko-američkoj granici Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ipak, snimke pokazuju da lokacije na kojima su smještena zapravo izgledaju poput kaveza u kojima djeca spavaju na podu prekrivena folijama, pa se postavlja pitanje brinu li se doista američke vlasti na pravi način o njima.

'Proteklih nekoliko tjedana u Kongresu, ali i u tisku, bilo je mnogo pogrešnih informacija o tome kako Ministarstvo domovinske sigurnosti namjerno radi stvari koje su nehumane, okrutne, nemoralne i sramotne. Ništa od toga ne radimo. Djelujemo prema nekim od najviših standarda ove zemlje. Pružamo hranu, medicinsku pomoć, obrazovanje i sve potrebno što treba djetetu. Moramo obaviti svoj posao. Nećemo se ispričavati zbog svog posla. Zakleli smo se da radimo ovaj posao. Nemamo politiku razdvajanja obitelji na granici. Točka', rekla je Nielsen.

>>> Evo što je Donald Trump napravio u godinu dana od pobjede na izborima

Međutim zastupnici su brzo reagirali na njezine tvrdnje.

Kardinalova reakcija

'To nije istina. Upravo sam se sastao s dužnosnicima centra za provedbu granične kontrole u McAllenu u Teksasu te su mi rekli da je 1147 djece odvojeno od svojih roditelja i da se nalaze u njihovom centru', poručio je preko Twittera demokratski kongresnik David Ciciline.

Potresne scene s granice nikoga ne ostavljaju ravnodušnim Izvor: Društvene mreže / Autor: CNN

Inače, prema protokolu koji je na snazi u SAD-u, djeca ilegalnih migranata ne mogu biti pritvorena s roditeljima jer nisu optužena za isto kazneno djelo, no smještaj u kojem se nalaze i koji je prikazan u američkim medijima je nehuman. Zastupnici bi pak ovaj tjedan trebali glasati o dvjema imigracijskim mjerama, tvrdolinijskom zakonu, koji podupiru konzervativci, i umjerenijem, koji podržavaju republikanski čelnici.

Kardinal Timothy Dolan, koji je održao molitvu tijekom Trumpove inauguracije, ocijenio je u razgovoru za CNN praksu odvajanja djece 'nepravednom i neameričkom'.

>>> Trump poručio Meksiku: Platit ćete gradnju zida. Meksikanci: Nećemo nikada

'Ukoliko žele uzeti bebu iz ruku majke i odvojiti njih dvoje, to je pogrešno. Ne zanima me gdje se to zbiva, u koje vrijeme i u kojim okolnostima, to se jednostavno protivi zdravom razumu, a za to ne morate pročitati Bibliju. To se protivi ljudskom dostojanstvu. To se protivi onome što je najsvetije u ljudskoj osobi', kazao je katolički kardinal.

Nakon što su mučne scene razdvajanja obitelji obišle svijet reagirala je i prva dama Amerike Melania Trump.

  • +22
Melania Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Gospođa Trump mrzi vidjeti djecu odvojenu od obitelji i nada se da će se obje strane složiti i postići uspješnu imigracijsku reformu', rekla je njezina direktorica za odnose s javnošću Stephanie Grisham za CNN.

Jezivo podsjećanje

'Ona vjeruje da moramo biti zemlja koja provodi sve zakone, ali i zemlja u kojoj se vlada srcem', stajalište je američke prve dame koja je izrazila nadu da će se demokrati i republikanci u Kongresu složiti oko uspješne imigracijske politike.

>>> Trumpova zaboravljena kći dala do znanja što misli o očevoj politici i izazvala burne reakcije

U kolumni za Washington Post reagirala je i Laura Bush, supruga bivšeg republikanskog predsjednika Georgea W. Busha, koja je kazala da je politika razdvajanja djece od roditelja 'okrutna i nemoralna'.

'Naša zemlja ne bi se trebala baviti skladištenjem djece u prenamijenjene trgovine kutijama ili planiranjem da ih se smjesti u šatorska naselja u pustinji kod El Pasa. Ti prizori jezivo podsjećaju na američke logore za internaciju u kojima su bili zatočeni američki Japanci u Drugom svjetskom ratu, a sada se smatraju jednom od najsramotnijih epizoda u američkoj povijesti', zapisala je bivša prva dama.

  • +8
Prosvjedi protiv razdvajanja obitelji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Američki mediji su brzo primijetili da izjava Melanije Trump odražava riječi njezina supruga Donalda Trumpa koji je pogrešno okrivio demokrate za tu politiku.

'Demokrati bi se trebali povezati s republikanskim kolegama i riješiti nešto s graničnom sigurnošću', napisao je na Twitteru Trump nekoliko sati nakon poruke njegove žene.

U utorak je reagirao i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorivši kako djeca izbjeglica i migranata ne smiju biti traumatizirana odvajanjem od roditelja.

'Jedinstvo obitelji mora se očuvati', poručio je pak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, dodavši kako glavni tajnik vjeruje da izbjeglice i migrante uvijek treba tretirati s poštovanjem i dostojanstvom te u skladu s postojećim međunarodnim zakonima.

Američki demokrati i pojedini republikanci najoštrije su osudili administraciju američkog predsjednika zbog razdvajanja obitelji, a diljem Sjedinjenih Država održavaju se prosvjedi protiv ove dosad neviđene prakse.