KOMENTAR NA PROSVJEDE

Trump obećava uzlet američkog gospodarstva, o Georgeu Floydu kaže: Ovo je divan dan za njega

05.06.2020 u 18:26

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u petak pad nezaposlenosti u zemlji, istaknuvši da američko gospodarstvo doživljava snažan uzlet poput 'rakete' te obećavajući brz oporavak od izolacije uvedene zbog pandemije novog koronavirusa.

'Sada se događa vjerojatno najveći gospodarski oporavak u američkoj povijesti i neće stati na ovome, nastavit će se', rekao je Trump na događaju u Bijeloj kući. 'Ovo nitko nije očekivao'.

Trump je kazao da će oporavak u pravom smislu riječi nastupiti tijekom 2021., inzistirajući da će se SAD moći nositi s pandemijom.

Nezaposlenost u SAD-u je i dalje veća od 13 posto, unatoč padu u svibnju.

Ponovno je pozvao da se nastavi s ublažavanjem mjera izolacije i otvori gospodarstvo u svim saveznim državama.

Naglasio je da će se američki gospodarski oporavak pozitivno odraziti na globalni gospodarski rast.

'Mi smo pozitivna sila. Mi smo, u jednom smislu, ključni za svijet', rekao je.

Osvrnuo se i na prosvjede zbog Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg su nedavno ubili bijeli policajci.

Rekao je da svi američki državljani zaslužuju da budu jednaki pred zakonom. 'To naš Ustav zahtijeva i to je bit naše zemlje', dodao je.

SAD potresaju veliki prosvjedi protiv policijske brutalnosti nakon Floydova ubojstva prošli tjedan, premda su zadnjih dana nešto manje nasilni.

'Jednaka pravda po zakonu mora značiti da svaki Amerikanac dobiva jednak tretman u svakom susretu s policijom neovisno o rasi, boji kože, rodu ili vjerovanju, policija ih mora pravedno tretirati', rekao je i dodao: 'Svi smo vidjeli što se dogodilo prošli tjedan, ne možemo dopustiti da se to događa.'

'Nadamo se da nas George sada gleda odozgo i govori da je ovo što se događa u zemlji divno. Ovo je divan dan za njega. Ovo je divan dan za sve', rekao je Trump kojeg se često kritizira što se nije jasno izjasnio protiv sustavnog rasizma i što nije pokazao dovoljno razumijevanja za izljeve bijesa širom zemlje.

Ponovno je pozvao guvernere saveznih država da angažiraju Nacionalnu gardu kako bi suzbila nemire.