bivši ministar obrane

Trump ga se riješio na ružan način, prljavo rublje iz tog razvoda još curi, a sad mu je Ludi Pas opet sve skresao u brk: Tko je James Mattis

04.06.2020 u 18:51

Bionic
Reading

Bivši Trumpov ministar obrane James Mattis žestoko je u srijedu optužio bivšeg šefa da radi nešto što nijedan predsjednik prije njega nije napravio – dijeli Amerikance. Snažno je kritizirao Trumpovu prijetnju da će poslati vojsku na ulice gradova kako bi se obračunali s onima koji već danima prosvjeduju zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda

Umirovljeni general Mattis poručio je da je Trump prvi američki predsjednik koji se ne trudi ujediniti narod, pa čak ni ne želi glumiti da to radi. Mattis je bio ministar obrane od početka 2017. do kraja 2018. godine, kada se razišao s Trumpom zbog neslaganja oko vanjske politike. Ostavku je podnio dan nakon najave američkog vojnog povlačenja iz Sirije, kojemu se oštro usprotivio. U pismu koje je tada poslao Trumpu spočitnuo mu je da se prema saveznicima ne odnosi s poštovanjem. Mnogi su kritičari tada s neskrivenom dozom ironije primjećivali kako je žalosno to da je čovjek kojeg zovu Mad Dog (Ludi Pas) jedini glas razuma u Bijeloj kući.

Kada je predložio Mattisa za ministra obrane, Trump nije štedio hvalospjeve: 'impresioniran sam njime', 'general nad generalima', ali nakon što su se odnosi pogoršali, počele su i uvrede, a Mad Dog postao je Moderate Dog (Umjereni Pas), otkrio je legendarni američki novinar Bob Woodward u svojoj knjizi 'Strah – Trump u Bijeloj kući', opisujući kako mu se predsjednik rugao. Prepucavanje nije prestalo ni nakon Mattisova odlaska s dužnosti. Tako je Trump na jednom sastanku prošle godine, na kojem se razgovaralo o američkoj politici u Siriji, nazvao Mattisa 'najprecjenjenijim generalom na svijetu', a bivši šef Pentagona na uvredu mu je spremno i vrlo brzo uzvratio.

'Počašćen sam takvom ocjenom Donalda Trumpa jer je on nazvao i Meryl Streep precijenjenom glumicom', kazao je pa poentirao: 'Dakle pretpostavljam da sam Meryl Streep među generalima, a, iskreno, to mi zvuči dobro.'

Mattis danas tvrdi da se iza njegovih kritika američkog predsjednika ne nalaze skrivene političke ambicije.

Ovaj 69-godišnji bivši mornarički general s četiri zvjezdice u karijeri je bio jedan od ključnih ljudi koji su usmjeravali tijek ratova u Iraku i Afganistanu. Između ostaloga, upravljao je Središnjim zapovjedništvom Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) od 2010. do 2013. godine, jednim od niza operativnih zapovjedništava Oružanih snaga SAD-a čije područje odgovornosti uključuje dvadeset zemalja središnje i zapadne Azije, među kojima su Afganistan i Irak te Egipat u Africi. Osim toga, bio je zapovjednik Zapovjedništva združenih snaga Sjedinjenih Država od 2007. do 2010. godine i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformaciju NATO-a od 2007. do 2009. godine.

  • +5
James Mattis Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Predvodio je udarnu brigadu tijekom Zaljevskog rata 1991. i zapovijedao snagama u napadu na južni Afganistan 2001. godine. Također, upravljao je divizijom marinaca u vrijeme invazije na Irak 2003. i odigrao jednu od ključnih uloga u bitki za Faludžu godinu kasnije. Kao glavnog zapovjednika 20.000 američkih vojnika na terenu, Mattisa se mnogi sjećaju kao časnika koji je često mijenjao topli ured hladnim rovovima u afganistanskim planinama.

Omiljen je u Pentagonu zbog hrabrosti, izraženog domoljublja i nevjerojatne želje za ostvarenjem zadataka. Ali poznat je i po svojim britkim mačističkim komentarima, poput riječi kojima je hrabrio marince u Iraku: 'Budi pristojan, budi profesionalan, ali planiraj ubiti svakog kog upoznaš', zbog čega je i dobio nadimak Mad Dog.

Međutim sam Mattis nije presretan zbog toga i tvrdi da su mu ga prišili novinari te da ne odgovara njegovoj osobnosti. Tijekom karijere nisu ga pratile afere. Međutim skandal je izazvao 2005. godine, kad je u govoru u San Diegu izjavio da je 'zabavno ubiti neke ljude' i da su neki 'Afganistanci zaslužili umrijeti'. Nakon toga su mu šefovi poručili da pazi što govori. Umirovio se 2013. godine.

Za njegovo imenovanje ministrom obrane, osim odobrenja Senata, bila je potrebna izmjena zakona koji je tražio da osobe na toj dužnosti koje dolaze iz vojnog sektora moraju biti izvan aktivne službe najmanje sedam godina.

Mattis je poznati kritičar Baracka Obame i njegove bliskoistočne politike, naročito stavova prema Iranu, po čemu je bio na istoj valnoj dužini s Trumpom, jer je za obojicu Iran 'najveća prijetnja miru i stabilnosti na Bliskom istoku'. Međutim pokazalo se, kad je došao na vlast, da nije sklon brzopletim rješenjima koja favorizira Trump.

Iako ima vojnu karijeru bez mrlje, iz privatnog života nosi veliki ožiljak nakon što ga je zaručnica Alice Gillis ostavila netom pred vjenčanje jer nije željela biti breme njegove blistave vojne karijere. Upravo zbog toga što nije imao ženu i djecu, već je cijeli život posvetio vojničkoj karijeri, general s četiri zvjezdice stekao je i nadimak Ratni Monah. Pobožan je katolik i kažu da je tijekom invazije na Irak 2003. redovno išao na nedjeljnu misu.