TEK ŠTO NIJE

Trump nagovijestio ulazak u utrku za Bijelu kuću: 'Pripremite se'

04.11.2022 u 14:12

Bionic
Reading

Donald Trump izbacio je jedan od svojih najjačih nagovještaja da bi se mogao ponovno kandidirati za Bijelu kuću

Bivši američki predsjednik rekao je okupljenima u Iowi da će 'vrlo, vrlo, vrlo vjerojatno to ponoviti' 2024. godine, piše BBC. Trump je govorio na prvom od četiri skupa u pet dana dok vodi kampanju za republikanske kandidate na međuizborima koji se održavaju sljedećeg tjedna.

I aktualni američki predsjednik Joe Biden također putuje širom zemlje kako bi potaknuo birače da izađu glasati. Ni Biden ni Trump nisu kandidati na međuizborima sljedećeg utorka kada će američki birači odlučivati o omjeru snaga u američkom Kongresu i guvernerima u ključnim državama, no međuizbori će postaviti američku političku sliku uoči predsjedničkih izbora za dvije godine. U četvrtak navečer, Trump, republikanac, ponovio je svoju neutemeljenu tvrdnju da je izgubio 2020. godine zbog rasprostranjene izborne prijevare.

'Utrkivao sam se dvaput', rekao je.

'Pobijedio sam dva puta, i prošao sam puno bolje drugi put nego prvi, dobivši milijune glasova više 2020. nego što sam dobio 2016. Isto tako, dobio sam više glasova nego bilo koji aktualni predsjednik u povijesti naše zemlje. A sada, kako bismo našu zemlju učinili uspješnom, sigurnom i slavnom. Vrlo, vrlo, vrlo vjerojatno ću to ponoviti. Vrlo uskoro', poručio je razdraganoj publici. 'Pripremite se'.

Trump doista je na izborima 2020. osvojio više glasova od bilo kojeg prethodnog predsjednika, 72 milijuna, ali je ipak izgubio od demokratskog protukandidata Bidena koji je osvojio 81 milijun glasova. Biden koji je u četvrtak vodio kampanju u Novom Meksiku i Kaliforniji, navodno se sastao s višim savjetnicima kako bi isplanirao svoju potencijalnu kampanju za reizbor 2024., dogovarajući mogući revanš s Trumpom. Trump je mjesecima zadirkivao o potencijalnoj trećoj kampanji za Bijelu kuću.

U listopadu je na skupu u Teksasu rekao: 'Vjerojatno ću to morati ponoviti'. U rujnu u Pennsylavniji je rekao: 'Možda ću to morati ponoviti'. Trumpova bivša savjetnica, Kellyanne Conway, rekla je ranije u četvrtak na događaju u Washingtonu da će njezin bivši šef 'uskoro objaviti' svoje moguće predsjedničke planove. Rekla je kako odaje priznanje Trumpu što je odolio iskušenju da već ove godine proglasi kandidaturu za Bijelu kuću, jer bi to odvratilo pozornost od republikanskih kandidata na sredini izbora.

Ako se kandidira 2024., mogao bi imati protukandidate u svojoj stranci, a potencijalni suparnici bi mu, između ostalih, mogli biti Trumpov bivši potpredsjednik Mike Pence i guverner Floride Ron DeSantis, piše BBC.