predsjednički izbori u sad-u

Trump idući tjedan namjerava 'zapaliti' svoju bazu na nacionalnoj konvenciji republikanaca; evo koga dovodi kao goste

23.08.2020 u 08:16

Bionic
Reading

Lansiranjem političkih bombi i stvarnim vatrometom, Republikanska stranka predsjednika Donalda Trumpa iskoristit će nacionalnu konvenciju idući tjedan kako bi 'zapalila' svoju bazu uoči predsjedničkih izbora u studenome, vjerojatno jednih od najkontroverznijih u američkoj povijesti

Joe Biden je na demokratskoj konvenciji ovaj tjedan prihvatio stranačku nominaciju za predsjednika države. Republikanska verzija trajat će od ponedjeljka do četvrtka na kojoj će njegov rival, aktualni predsjednik Donald Trump prihvatiti nominaciju za svoj drugi mandat.

Umjesto obraćanja internetom ili iz nekog neutralnog prostora, Trump će svoj govor održati u Bijeloj kući - u činu koji rasteže etička pravila i, iako je zakonit, kosi se s pravilima ponašanja predsjednika.

Trump tvrdi da je njegov izbor najpraktičniji jer su mjere protiv covida-19 prisilile republikance da otkažu planove za održavanje tradicionalne konvencije s mnoštvom ljudi u Sjevernoj Karolini.

Kako kaže Trump, on ionako živi u Bijeloj kući.

No izborom predsjedničke rezidencije kao svoje stranačke pozornice i podnošenjem zahtjeva da se s obližnje šetnice National Malla lansira vatromet, Trump namjerno pokazuje svoju moć u usporedbi s Bidenovim skromnim pristupom.

"On će govoriti na svjetskoj pozornici", rekla je novinarima Trumpova savjetnica Kellyanne Conway.

Oružje i Bog

Konvencija počinje u ponedjeljak, tehnički u Charlotteu u Sjevernoj Karolini gdje bi fizički mogla biti manja skupina republikanskih delegata, a možda navrati i sam Trump.

  • +7
Bračni par Trump sa sinom Barronom Izvor: Profimedia / Autor: Eric BARADAT / AFP / Profimedia

Očekuje se da će prva dama Melania Trump, koja je stigla u SAD kao useljenica iz Slovenije i rijetko progovara o svom osobnom životu, govoriti u utorak iz ružičnjaka Bijele kuće.

Potpredsjednik Mike Pence, koji je važan za privlačenje desnih birača kršćanskih vrijednosti, govorit će u srijedu iz Baltimorea.

Prije završnog Trumpova obraćanja u četvrtak, konvencija će biti u znaku članova obitelji koji su sastavni dio njegove kampanje, saveznika iz Kongresa i posebnih gostiju koji će naglasiti predsjednikov patriotizam i antisocijalističku retoriku.

Na demokratskoj konvenciji je najupečatljivija gošća bila kći žrtve koronavirusa koja je optužila Trumpa što je naveo njezinog oca da misli da pandemija nije ozbiljna. Kritike na način kojim upravlja koronakrizom, prva su linija političkih napada demokrata na Trumpa.

On odgovara da je demokratima cilj sijanje anarhije i bezbožnosti diljem Amerike, a republikanci će na konvenciju dovesti goste koji će isticati te Trumpove tvrdnje.

"On je protiv Boga. On je protiv oružja", rekao je Trump o Bidenu koji je u stvarnosti praktični katolik i umjereni političar.

Republikanci su navodno poslali pozivnice Patriciji i Marku McCloskeyju koji su postali desničarski junaci nakon što su snimljeni kako prijete vatrenim oružjem prosvjednicima koji su marširali niz njihovu ulicu u St Louisu.

Iako su kasnije optuženi za nezakonito korištenje oružja, par je dobio puno pozornosti Trumpa i njegovih pristaša na Fox Newsu.

Još jednu pozivnicu dobio je Nicholas Sandmann koji je nedavno maturirao u Katoličkoj gimnaziji u Covingtonu.

Postao je slavan 2019. kada su medijske kuće objavile kako se izruguje američkim starosjediocima tijekom školskog posjeta Washingtonu, noseći bejzbolsku kapu s Trumpovim sloganom "Make America Great Again".

Kasnije snimke dovele su pitanje cijelu priču, a njegova obitelj podnijela je tužbu i dobila odštetu od CNN-a i Washington Posta i postala simbol gnjeva konzervativaca na medije.