najstariji kandidati

Trump danas proslavio rođendan, evo koliko je mlađi od Bidena

14.06.2024 u 22:34

Bionic
Reading

Donald Trump danas je navršio 78 godina, što će birače podsjetiti da su kandidati dviju glavnih stranaka koji se ove godine natječu za predsjednika SAD-a najstariji kandidati za tu dužnost u američkoj povijesti

Dob i mentalna oštrina u središtu su natjecanja između republikanca Trumpa i njegovog demokratskog suparnika, predsjednika Joea Bidena, često dobivajući više pozornosti nego suštinska politička pitanja uoči izbora 5. studenoga.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su Amerikanci više zabrinuti zbog poodmakle dobi Bidena, koji ima 81 godinu. Ali sa 78 godina, Trump je samo tri i pol godine mlađi i bio bi najstarija osoba ikada inaugurirana, ako osvoji drugi mandat.

Trump bi trebao govoriti u petak na rođendanskoj zabavi koju je za njega u West Palm Beachu na Floridi organizirala skupina okorjelih pristaša Club 47 USA.

Tijekom predizborne kampanje, Trump nije eksplicitno postavljao pitanje Bidenove dobi, ali je nastojao iskoristiti svaku verbalnu pogrešku svog protivnika, kao i Bidenov sporiji hod, kako bi ga proglasio neprikladnim za Ovalni ured.

"Ne radi se o godinama, već o mentalnoj kompetenciji", rekla je glasnogovornica Trumpove kampanje Karoline Leavitt, tvrdeći da glasači mogu vidjeti kontrast između Bidena i Trumpa, za kojega je rekla da je "oštar poput žileta s elitnom izdržljivošću".

Biden je odgovorio na pitanja o svojoj dobi rekavši glasačima da se usredotoče na njegova postignuća na dužnosti kao dokaza oštroumnosti i snage. Također je opisao Trumpa kao prijetnju demokraciji nakon njegovih nastojanja da poništi izbore 2020. i kritizirao njegove ponekad nerazgovjetne govore, kao i zapaljivu retoriku protiv imigranata.

"Sretan 78. rođendan, Donalde. Od jednog starca drugome: godine su samo broj", objavio je Biden na X-u zajedno s kratkim videom koji pokazuju kako se njegovi postupci i politika razlikuju od Trumpovih. Dodao je da su ovi izbori, međutim, "izbor".

Predsjednički povjesničar Timothy Naftali rekao je da Trump svojim javnim nastupima projicira energiju, zbog čega se čini da je fizički vitalniji od Bidena, ali to ne znači da je Trump mentalno oštriji.

Allan Lichtman, profesor povijesti na Američkom sveučilištu u Washingtonu, koji je točno predvidio rezultat svih predsjedničkih izbora od 1984., rekao je da je Trump napravio gafove i širio lažne informacije u tolikoj mjeri da bi trebalo potaknuti više pitanja o njegovoj mentalnoj sposobnosti.

"Ljudi se nekako usredotočuju na pogreške koje je Biden napravio, dok potpuno ignoriraju to što se čini da je Trump potpuno odvojen od stvarnosti", rekao je.

Trump i Biden su jednaki u nacionalnim ispitivanjima javnog mnijenja, a Trump vodi u nekoliko država koje bi mogle odlučiti izbore u studenome.

Prva televizijska debata 27. lipnja bit će važan test i za Bidena i za Trumpa.