DA NE UNIŠTE DOKUMENTACIJU

Trojici braće Lijanović i ostalima jednomjesečni pritvor

12.09.2014 u 19:49

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine odredio je u petak jednomjesečni pritvor za nedavno uhićenu trojicu braće Lijanovića, suvlasnika mesne industrije, među kojima je dopredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović, te za još četiri stranački i poslovno bliska suradnika

Sutkinja Hasija Mašović ocijenila je opravdanim zahtjev Državnog odvjetništva BiH da se braći Jerki, Jozi i Slavi Lijanoviću, federalnom ministru trgovine Miloradu Bahilju te članovima uprave Lijanovićevih kompanija Jozi Sliškoviću, Mirku Galiću i Mirjani Šakoti odredi jednomjesečni pritvor zbog sumnje da bi mogli pobjeći, utjecati na svjedoke ili uništiti dokumentaciju, navodi se u odluci Suda BiH.

Obrana je najavila da će podnijeti zahtjev za preispitivanje odluke o određivanju pritvora. Odvjetnik Davor Martinović, koji brani Jozu Lijanovića, rekao je da će prigovor podnijeti u roku od 24 sata. Nakon toga sudsko vijeće Suda BiH ima rok od 48 sati da odluči o pritvoru.


Tijekom dana na Sudu BiH održano je ročište o zahtjevu za određivanje pritvora. Državni odvjetnik Ismet Šuškić predstavio je sutkinji za prethodni postupak Hasiji Mašović brojne dokaze o, kako je rekao, dobro osmišljenoj, hijerarhijski organiziranoj i djelomično rodbinski povezanoj kriminalnoj skupini koju se sumnjiči da je oštetila državu neplaćanjem raznih dažbina. Najavio je da imaju 100 svjedoka o kriminalnim postupcima Lijanovića.

Lijanovićima se na teret stavlja da su kao organizatori kriminalne skupine nakon što su 2002. njihovoj kompaniji Lijanovići u Širokom Brijegu blokirani računi u kontinuitetu osnivali nova poduzeća koja bi preuzimala pogone, proizvodnju i radnike, a pri čemu se stara nisu gasila te su se gomilala dugovanja.

Sudu se obratio i Jerko Ivanković Lijanović rekavši da je u potpunosti došlo do zamjene teza te je organiziranom skupinom nazvao Upravu za neizravno oporezivanje BiH koja im je blokirala račune prije 12 godina. Dodao je kako je proces protiv njih pokrenut u vrijeme predizborne kampanje kako bi ih se spriječilo da sudjeluju na izborima.

Lijanovići i njihovi suradnici su uhićeni u srijedu u akciji državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Četvrti brat Mladen, ujedno zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH i predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), nakon saslušanja u sjedištu SIPA-a u Istočnom Sarajevu pušten je na slobodu u četvrtak ujutro.

Tužiteljstvo BiH tereti uhićene u jednoj od najvećih poslijedejtonskoj istrazi da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, neplaćanja poreza, porezne utaje ili prijevare, pranja novca te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga, pri čemu su nanijeli štetu veću od 5,5 milijuna eura.