AFERA NANBUDO

Treća sreća za Ferenčaka? Prisjetite se zbog čega mu se (opet) sudi

12.10.2017 u 11:50

Bionic
Reading

Treći put će, u četvrtak pred Županijskim sudom u Zagrebu, biti izrečena presuda dugogodišnjem glavnom tajniku HNS-a Srećku Ferenčaku i njegovom poslovnom partneru Petru Turkoviću u takozvanoj aferi Nanbudo. Pravosudna trakavica traje već osam godina, a Ferenčak i Turković su do sada dva puta osuđivani, ali je Vrhovni sud ukidao presude i vraćao predmet na novo suđenje

Hoće li treća biti sreća za Srećka Ferenčaka, znat ćemo tijekom ranog poslijepodneva.

O čemu se tu radi?

Ferenčaka i Turkovića tereti se da su zloporabili položaj i ovlasti s ciljem da osobno pribave materijalnu dobit veću od 9,5 milijuna kuna. Oni su prema optužnici 1996. najprije posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Grada Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od gotovo 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba.

No, u listopadu 2001., na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakovu tvrtku Ferbos inženjering i Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna. Ferenčak, koji je inače bio i predsjednik Nanbudo instituta, u svojoj obrani cijelo vrijeme tvrdi da su centar za invalide željeli izgraditi, ali da nisu uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju.

Optuženi dvojac je za kupnju gradskog zemljišta Nanbudo institutu, navodno, posudio vlastiti novac te je s dozvolama i započetim radovima u centar za invalide uložio oko sedam milijuna kuna. Budući da Nanbudo institut nije imao dovoljno novca i imovine da pokrije hipoteku, Ferenčak i Turković su odlučili sami podići kredit i preuzeli vlasništvo nad zemljištem.

Srećko Ferenčak Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Kredit im je odbijen pa su morali zatvoriti gradilište i zemljište prodati Konzumu.

Glavni tajnik HNS-a i Turković su prvi put nepravomoćno osuđeni 2010. na godinu dana zatvora i trebali su vratiti državi nepravedno stečenu korist - 4,8 milijuna svaki. Međutim u srpnju 2012. godine Vrhovni sud je ukinuo presudu zbog pogrešnog tumačenja činjenica i vratio predmet na novo suđenje.

Na ponovljenom suđenju u rujnu 2014. godine ponovno su proglašeni krivima i osuđeni na djelomično uvjetne kazne od godine i dva mjeseca, a presuđeno je i da državi moraju vratiti novac. Ovaj put znatno manje nego na prvom suđenju, po 1,9 milijuna kuna svaki. Da je presuda postala pravomoćna, polovicu kazne, odnosno sedam mjeseci morali bi odslužiti u zatvoru, dok bi preostali dio proveli na uvjetnoj slobodi s rokom kušnje od četiri godine, ali presuda je opet ukinuta u siječnju 2017. godine.

Vrhovni sud rušio je presude jer nije egzaktno zaključeno koliko su vlastitih sredstava uložili optuženi pri podmirenju obveza povezanih s dodjelom zemljišta, a o čemu u konačnici ovisi zaključak o visini pribavljene imovinske koristi.