BORIS LJUBIČIĆ ZA TPORTAL

'Nakon što sam zaprijetio HNS-u odmah mi se javio Ferenčak'

08.06.2017 u 11:59

Bionic
Reading

'Srećko Ferenčak, glavni tajnik HNS-a, poslao mi je SMS koji bih najkraće sažeo kao: 'Čuj, stari, nemoj tako'', rekao je Boris Ljubičić za tportal komentirajući svoju reakciju na Facebooku kada je zaprijetio da će HNS-u, ako koalira s HDZ-om, oduzeti pravo na logo i zastavu koje je 1992. poklonio Savki Dabčević Kučar

'Savki sam bio jako drag i uvijek je govorila 'nemojte mi njega dirati', jer u to doba nisam bio omiljen politici', kaže dizajner koji je zastavu za Savku Dabčević Kučar nazvao 'Brisanje zvijezde', aludirajući na izlazak iz socijalizma i 'puzanje prema promjeni' i novom identitetu. Za logo HNS-a angažirao ga je Krešimir Džeba, objašnjava.

'To je jedini logo stranke koji je dobio međunarodne nagrade i koji se nalazi u svjetskim pregledima najboljih radova. Jednim je dijelom asocijacija na antifašizam', objašnjava Ljubičić, dodajući kako stoji iza svojih riječi da će HNS-u zabraniti da ga koristi.

'Ta prijetnja da ću HNS-u, u slučaju koalicije s HDZ-om, oduzeti prava na logo i zastavu prije svega je ljudska i politička. U tehničkom smislu trebam tek vidjeti što će se dalje događati. Zasad jedino mogu javno obznaniti svoje mišljenje i poslati pismo', kaže dizajner, dodajući da svojedobno HNS-u za svoje usluge nije naplatio ni kune. Trenutni glavni tajnik stranke Srećko Ferenčak poslao mu je, dodaje, SMS nakon što je vidio ili čuo za njegovu objavu na Facebooku.

'U poruci mi objašnjava što će sve HNS ovim dobiti, odnosno 'mi', a mene isto uključuje u to, valjda misli da sam njihov, i obećava spas države. Ozbiljne su ovo političke stvari za takvu neozbiljnost', zaključuje Ljubičić, vjerujući da su razgovori HNS-a i HDZ-a, najavljeni na Središnjem odboru stranke 7. lipnja, polukorak za veliku koaliciju.

Dizajn loga i zastave za HNS Izvor: Društvene mreže / Autor: Boris Ljubičić

'Petrov je svojedobno Karamarku i Milanoviću nudio veliku koaliciju, koja bi trebala zajednički odraditi sve reforme, a oni su, kako znamo, odbili. Ovo je zapravo rezultat straha od Mosta, Živog zida, Pametnog i drugih manjih igrača koji su se pojavili na obzoru, a koji su predstavljali opasnost da će se promijeniti dobra stara situacija u državi. Koalicija HNS-a i HDZ-a način je da se sve njih eliminira, da se sve vrati na poznate tračnice', kaže Ljubičić.

Na Facebooku je, osim fotografija koje pokazuju promjene vizuala stranke od 1992. do 2013., jučer objavio i dva plakata koja je za HNS radio 1993., povodom tada moguće suradnje s HDZ-om. Na jednom je pisalo: 'HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, HA, DE, ZE. HNS zna bolje!' Plakati su, komentira u toj objavi Ljubičić, realizirani u crno-bijelom, jer 'nije bilo love, no ovako su bili jači'.