ODLUKA JE PALA

Transpacifički trgovinski sporazum bit će potpisan bez SAD-a

23.01.2018 u 20:27

Bionic
Reading

Skupina 11 zemalja pacifičkog prstena koje žele sklopiti azijsko-pacifički trgovinski pakt, nakon što se SAD povukao iz ranijeg Transpacifičkog trgovinskog partnerstva (TPP), novi će sporazum potpisati u ožujku u Čileu, objavio je japanski ministar gospodarstva Toshimitsu Motegi

Prema njegovim riječima, novi Sveobuhvatni i napredni sporazum za transpacifičko partnerstvo (CPTPP), ili TPP-11, biti će "motor koji će premostiti protekcionizam" koji se javlja u dijelovima svijeta. Također je dodao da će Japan pokušati objasniti važnost sporazuma Washingtonu u nadi da će američku stranu privoliti da se pridruži.

Kanadski premijer, koji se nalazi na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, ocijenio je da će CPTTP postignut u Tokiju "potaknuti rast, boljitak i stvoriti dugoročno dobro plaćene poslove za srednju klasu".

Ministri trgovine i ostali dužnosnici sastali su se u Tokiju kako bi izgladili neka neslaganja, uključujući i inzistiranje Kanade da zaštiti svoju kulturnu industriju, poput filmske, televizijske i glazbene industrije.

Ovaj sporazum predstavlja pobjedu za japanskog premijera Shinza Abea čija je vlada predano radila da spasi trgovinski sporazum.

Američki predsjednik Donald Trump je na samom početku svog predsjedničkog mandata odlučio da SAD izađe iz TPP-a. U novoj verziji sporazuma TPP-11 sudjeluju Australija, Novi Zeland, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Peru, Singapur i Vijetnam.