trgovina kanabisom

Albanska vlada smijenila ravnatelja policije zbog neefikasnosti u suzbijanju narkomafije

09.01.2018 u 10:48

Bionic
Reading

Albanska vlada smijenila je u utorak šefa Nacionalne policije, javila je agencija Reuters, ocjenjujući taj potez očiglednim odgovorom na sve veći međunarodni pritisak da Tirana riješi problem trgovine kanabisom kojim se opskrbljuje europsko tržište marihuanom

Iako albanska vlada nije precizirala razloge za smjenu ravnatelja policije Hakija Cake, u priopćenju se navodi kako za sada već upražnjeno mjesto ravnatelja traži osobu 'koja će se moći izboriti s velikim opsegom posla bržim tempom'.

Kako podsjeća agencija Reuters, Cako se prošlog studenog pohvalio kako su talijanski istražitelji zračnim izviđanjem ustanovili da je tog mjeseca utvrđeno tek 90 slučajeva krijumčarenja kanabisa iz Albanije u Italiju, dok je u istom mjesecu pretprošle godine zabilježeno čak 2086 takvih slučajeva.

Cako je na temelju opservacija talijanskih istražitelja izjavio da je albanska policija iskorijenila kanabis iz čitave zemlje, međutim kriminalne skupine su nastavile švercati na tone kanabisa gliserima preko Jadranskog mora do Italije, a tu situaciju albanska vlada, sudeći prema priopćenju, smatra neprihvatljivom.

'Prijeko je potrebno da policijski rad dovede do opipljivih rezultata kako bi se bolje odgovorilo na zahtjeve naroda i naših međunarodnih partnera', ističe se u policijskom priopćenju.

  • +12
Zapljena 800 kilograma marihuane Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Cako se pak nije oglasio povodom smjene.

On je, inače, 2014. godine unaprijeđen u zamjenika šefa Nacionalne policije zbog suzbijanja kanabisa u Lazaratu, selu na jugu zemlje, a nakon što je šef albanske policije Artan Didi podnio ostavku, Cako je došao na njegovo mjesto.

Selo Lazarat smatra se opskrbljivačkim centrom za Europu Izvor: Društvene mreže / Autor: Channel 4 News

Sada već smijenjeni ravnatelj pretprošlog ljeta je nakratko bio suspendiran zbog nelegalnog prisluškivanja dijela narkokrijumčarskog lanca, a u skandal je bio upleten i tadašnji ministar unutarnjih poslova Saimir Tahiri koji je trenutno predmet opsežne istrage zbog korupcije i upletenosti u međunarodni šverc droge.