sanacija krize

Tramišak: Počinjemo pratiti iskorištenost novih EU sredstava koji su stavljeni u funkciju oporavka gospodarstva

23.06.2021 u 19:33

Bionic
Reading

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u srijedu je najavila kako se počinje pratiti i iskorištenost novih EU sredstava, koji su hitnom rekacijom stavljeni u funkciju oporavka gospodarstva

"Sredstva iz instrumenta REACT su tek odobrena a brzom reakciju Vlade RH su već stavljena u funkciju oporavka gospodarstva kroz mjere za očuvanje radnih mjesta i poziv vrijedan 1,1 milijardu kuna (150 milijuna eura) za jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju namijenjen poduzetnicima. S današnjim danom počinjemo pratiti iskorištenost novih EU sredstava koji su hitnom reakcijom stavljeni u funkciju oporavka gospodarstva", najavila je u priopćenju Tramišak, koja je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade predstavila redovito izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj koje je i usvojeno.

U sklopu tog izvješća, kako se navodi u priopćenju Ministarstva, prvi se put dodaje izvještavanje za novi instrument Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja (REACT-EU) u sklopu kojega su osigurana dodatna sredstva radi pružanja pomoći u sanaciji krize u kontekstu pandemije bolesti covid-19 i njezinih socijalnih posljedica te u pripremi zelenog, digitalnog i otpornog oporavka gospodarstva.

Alokacija Hrvatske za 2021. godinu je 571,5 milijuna eura, a alokacija za 2022. godinu bit će poznata tijekom listopada, napominju iz Ministarstva.

Pritom obrazlažu kako je izmjenom operativnog programa Konkurentnost i kohezija oformljena nova prioritetna os 11 - Jačanje oporavka od krize u kontekstu pandemije covid-19 i priprema za zeleni, digitalni i otporni oporavak gospodarstva. U sklopu te prioritetne osi raspisan je poziv "Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju", vrijedan 1,1 milijardu kuna (150 milijuna kuna) koji se odnosi na alokaciju za 2021. i za 2022. godinu. Uzimajući u obzir rokove za provedbu do 2023. godine išlo se na korist poduzetnicima kako bi im sredstva bila dostupna što prije, ističu iz Ministarstva.

Također, 530 milijuna eura alokacije za 2021. godinu kroz operativni program Učinkoviti ljudski potencijali usmjerilo se na potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. Preostalih 10 milijuna eura usmjereno je kroz FEAD Fond europske pomoći za najpotrebitije, obrazlažu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Po podatcima iz priopćenja o korištenju europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova za razdoblje 2014. - 2020., Hrvatska je do 17. lipnja ove godine ugovorila projekte u vrijednosti 12,83 milijardi eura (97,52 milijardi kuna) odnosno 119,57 posto dodijeljenih sredstava.

Ukupno je isplaćeno 5,88 milijardi eura (44,72 milijardi kuna) odnosno 54,84 posto dodijeljenih sredstava te je ovjereno 5,06 milijardi eura (38,43 milijarde kuna) odnosno 47,12 posto dodijeljenih sredstava.

U razdoblju od 2013. godine do 17. lipnja 2021. razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU u proračun RH i sredstava uplaćenih iz hrvatskog proračuna u proračun Europske unije iznosi 40,32 milijardi kuna u korist proračuna RH, navode iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.