brownfield investicije

Iz Europe u Opatiju stiže bespovratnih 11 milijuna kuna; revitaliziraju se Amerikanski vrtovi i perivoj Angiolina

18.03.2021 u 22:03

Bionic
Reading

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u četvrtak je gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću uručila ugovor o revitalizaciji Amerikanskih vrtova i rasadnika u perivoju Angiolina

Riječ je o projektu kroz koji će se obnoviti povijesne gospodarske zgrade rasadnika u perivoju Angiolina i perivoju Amerikanski vrtovi, a na taj će se način iz zatvorenih rasadnika monofunkcionalne proizvodnje pretvoriti u prostor društvene i turističke namjene.

Obje lokacije su u kategoriji brownfield investicije, a zajednička vrijednost je nešto više od 19 milijuna kuna, od čega je bespovratni iznos veći od 11 milijuna kuna.

Ministrica Tramišak je ustvrdila da je Opatija jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj.

“Način na koji je grad arhitektonski smišljen i prostorno-planski ima veliki potencijal”, rekla je i dodala kako se nada da će realizacijom projekta Opatija dobiti novu turističku atrakciju.

Gradonačelnik Dujmić rekao je da je to nasljeđe koje će Opatiji dati turistički adut. "Bitno je da promišljamo kako napraviti bolje sutra jer generacije više nemaju vremena čekati”, dodao je.

Zahvat revitalizacije ukupno će obuhvaćati nešto više od 14 tisuća četvornih metara površine. Površina zahvata u perivoju Angiolina je oko 5200 četvornih metara, a u Amerikanskim vrtovima oko 9000.

Na prigodnoj svečanosti bio je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric.