ministrica fondova eu

Tramišak: Obnova bi mogla početi u rano ljeto, gradit će se nova naselja bliže gradovima

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 18.01.2021 13:25
  • Objavljeno 18.01.2021 u 13:03
Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Za obnovu nakon potresa Hrvatska je dobila oko 800 milijuna kuna, što bi trebalo biti dovoljno za obnovu oko 2000 kuća na području Sisačko-moslovačke županije. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak najavljuje i gradnju novih naselja

'Sredstva ćemo predvidjeti u okviru operativnih programa 2014.-2020. Oko 111 milijuna eura imamo spremno za relokaciju na postojeći stambeni fonda za socijalno stanovanje. Gradit će se određeni stambeni fond, nova naselja bliže gradovima… Kuće se dodjeljuju na korištenje obiteljima, a tijekom određenog vremena postoji mogućnost i na pravo vlasništva. Cilj je zadržati mlade i potaknuti ljude da ostanu. Sredstva brzo možemo aktivirati, čekamo samo program obnove.', odgovorila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak kada počinje obnova kuća i gradnja novih naselja gostujući na N1 Televiziji.

Postupak dodjele ide prema pravilima programa, a dokumentacije neće biti puno, navodi ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Već ove godine gradnja zamjenskih obiteljskih kuća može započeti, kaže.

'Nadam se u rano ljeto, mi smo spremni i čekamo da se donese program obnove. Bitno je definirati modele izgradnje. Razmišlja se i da se ovim projektom ukine građevinska dozvola', rekla je.

Na pitanje zna li se koliko ljudi je zainteresirano za tipsku gradnju, obnovu svojih kuća, kaže kako stručnjaci na terenu još uvijek procjenjuju štetu, a u razgovorima s lokalnom samoupravom, Petrinja je pokazala interes.

'Uključivanje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje samo će pojačati kapacitete samog Fonda za obnovu, kako bi što prije krenula obnova. Imaju 160 zaposlenih, mogu biti brzi i efikasni. Nema potrebe za pribojavanjem da se neće znati što je čija nadležnost. Te dvije institucije zajedno mogu ubrzati obnovu cijelog područja', rekla je.

Hrvatska na raspolaganju ima 22 milijarde kuna iz Europske unije. Kada bismo taj novac mogli povući, Tramišak kaže kako se trenutačno izrađuju operativni programi, dok u drugom dijelu godine očekuju odobrenje. Nakon odobrenja idu natječaji i pozivi, 2022. i 2023. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!