ZAPALJIV INTERVJU

Totalni rat u Sloveniji: Predsjednica napala premijera, traži njegovu ostavku!

15.01.2024 u 12:32

Bionic
Reading

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar dala je u subotu intervju za tamošnji ogranak televizije N1, kojim je digla na noge tamošnju političku javnost. Među ostalim, ocijenila je da bi premijer Robert Golob trebao podnijeti ostavku ustanovi li se u postupku pred tamošnjim tijelom za borbu protiv korupcije da je vršio pritisak na bivšu ministricu oko kadroviranja u policiji

Postupak protiv Roberta Goloba pokrenulo je u studenom prošle godine Povjerenstvo za sprječavanje korupcije (KPK) temeljem prijave bivše ministrice unutarnjih poslova Tatjana Bobnar, a koju je Golob u listopadu prisilio da podnese ostavku na svoju dužnost. Tad je izjavila da su se premijer Golob i neki njegovi stranački kolege nedopustivo miješali u kadroviranje u policiji, a to je ponovila i prije desetak dana na saslušanju pred saborskim povjerenstvom.

Bobnar je u međuvremenu pod svoje okrilje primila upravo predsjednica Pirc Musar, u čijem uredu radi kao savjetnica, a predsjednica je u spomenutom razgovoru ocijenila da bi Golob trebao podnijeti ostavku utvrdi li povjerenstvo da je vršio politički pritisak na nju. 'Ako mene pitate, trebao bi. Što će on učiniti, ne znam', rekla je Pirc Musar.

Predsjednica tu nije stala s kritikama vlade. Iako ju je pohvalila za djelovanje u ljetošnjim poplavama, rekla je da 'sa zabrinutošću, a ponekad i tugom' promatra kako se ministri brzo mijenjaju te kako se smanjuje krug stručnjaka spremnih preuzeti ministarske funkcije. Ocijenila je da su reforme zastale te da je vlada previše toga uzela na svoja pleća. 'Bila sam jako sretna što nije došlo do rekonstrukcije vlade, jer to bi značilo bacanje godine i pol rada', rekla je.

  • +14
Nataša Pirc Musar Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Žestok odgovor stigao je iz Golobove stranke Pokret Sloboda. 'Javnim nagađanjem o tome što bi trebalo uslijediti nakon hipotetske odluke Povjerenstva za sprječavanje korupcije, predsjednica Republike politički se umiješala u postupak koji vodi to tijelo. Nije riječ samo o političkom pritisku, već i o sukobu interesa, jer je postupak protiv premijera pokrenula savjetnica u Uredu predsjednice, koja je odmah nakon odlaska iz vlade potražila utočište kod predsjednice', rekli su.

Ostale stranke koje čine vladajuću većinu bile su nešto suzdržanije. Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova iz redova socijaldemokrata Tanja Fajon rekla je da bi političari trebali biti suzdržani te pokazati zajedništvo. Luka Mesec iz Levice također kaže da bi ovu temu trebale prvo istražiti nadležne institucije, a tek onda treba slijediti razgovor o političkoj odgovornosti.

Ovo nije jedina fronta koju je Pirc Musar otvorila u ovom intervjuu. Predsjednica je u javnosti često prozivana zbog nekoliko poteza koji su sugerirali njezinu odnarođenost, pa je dobila priliku pojasniti to. Pirc Musar i njezin suprug Aleš, naime, spadaju u najbogatije Slovence s imovinom od više milijuna eura, a njezin suprug je krajem godine vladi ipak podnio račune za svoje aktivnosti u svojstvu, kako se to i službeno zove, 'prvog supruga'. Među ostalim, tražio je da mu se plati putovanje na Rab te sudjelovanje na forumu o pretilosti koji je organizirala supruga Zorana Milanovića, Sanja Musić Milanović.

'Ne radi se o tome je li netko imućan ili nije. Želite li kralja ulice na ovoj poziciji? Svaka čast kraljevima ulice, ali stvar je u tome da posao koji ja radim, a radi i Aleš, nosi troškove. A zakon je u tom segmentu jasan - on ima pravo na naknadu', rekla je o toj temi Pirc Musar.

Na to je pak žestoko reagirala Nika Kovač, aktivistica i predsjednica nevladine udruge 8. mart, koju u javnosti nerijetko doživljavaju provladinom aktivisticom i kreatoricom politika iz sjene. Ocijenila je da se predsjednica svisoka obrušila na beskućnike. 'Oni zaslužuju vaše poštovanje, a ne patroniziranje', rekla je.