PRAZNA BLAGAJNA

Torjanac: Bandićeva odluka je najveći udar na kulturu koji je ikad itko učino

10.05.2020 u 12:29

Bionic
Reading

Nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Marko Torjanac u emisiji televizije N1 'Točka na tjedan' iznio je problematiku popuštanja mjera u kulturi i otkrio kako je ova kriza dovela do najvećeeg udara na kulturu u povijesti

Komentirajući dolazak premijera Andreja Plenkovića na Trg svetog Marka odakle je zagrebačka oporba sudjelovala na virtualnoj sjednici Gradske skupštine, Marko Torjanac je Točki na tjedan rekao:

"Premijer Plenković je htio ili omalovažiti naše izlaženje na Markov trg ili nam se htio pridružiti i podržati nas. To je bio dobar potez oporbe koji je sjednicu spasio cenzure, sumnjam da bi netko Plenkovićeve inteligencije tako nešto htio omalovažiti budući da je sjednica na otvorenom iskaz volje i građana i oporbe. Očito je zaboravio da HDZ već godinama sudjeluje u donošenju štetnih odluka za Grad Zagreb i taj izlazak nije mogao biti dočekan odobravanjem."

Rekao je da su koronakriza i potres na vidjelo iznijeli neorganizranost i nekompetentnost u gradskoj upravi, kao i "prirodu Bandićeve vladavine".

"Gradska blagajna je prazna, a s takvim prirezom bi grad morao izdržati krizu bar godinu dana da građani to ne osjete. Bandić koristi krizu kao alibi za gradsku blagajnu koja je ispražnjena pogodavanjima i lošim upravljanjem gradom", istaknuo je i izrazio sumnju da će se uopće donijeti Zakon o obnovi grada.

Pojasnio je da je Gradska skupština, nakon što se pojavila pandemija i nakon što je postalo jasno da će kultura, posebno izvedbene umjetnosti biti teško pogođene, izglasala točku da se isplate zaostaci sredstava iz 2019. kao i sredstva za 2020. dodijeljena na javnom natječaju za programe u kulturi. Predložili su i da se nezavisnim subjektima u kulturi pokriju troškovi prostora do početka listopada jer trenutno ne mogu zarađivati.

  • +12
Udruga Siget, inicijativa Zagreb te zove, Zelena akcija i Pravo na grad: prosvjed protiv Bandića Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

"Točka je prošla jer su glasali oporba i HDZ. Bandić sad želi povući tu točku iako ništa nije ostvareno osim sredstava iz 2019.", napomenuo je Torjanac dodajući da programi u kulturi ove godine u Gradu Zagrebu ne postoje:

"Program u kulturi ove godine ne postoji u Zagrebu, to je intencija Bandića, uveo je privremenu zabranu isplate do 25. svibnja, a dok to traje, kani donijeti zaključak koji će onemogućiti kulturi da dobije sredstva za programe. To je najveći udar na kulturu koji je ikad itko učinio, nikad u povijesti se nije dogodilo da kultura u Zagrebu nije dobila sredstva, pogotovo jer je riječ o 0,5% gradskog proračuna."