'nesposoban gradonačelnik'

Mrak Taritaš: Bandić ide iz ludosti u ludost, a njegov odnos s HDZ-om je tinejdžerski - malo se vole, malo se svade

06.05.2020 u 15:37

Bionic
Reading

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš u srijedu je ustvrdila da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svojim postupcima ide "iz ludosti u ludost", a premijera Andreja Plenkovića prozvala je da je "prepustio Zagreb u ruke nesposobnog gradonačelnika"

Kao primjer opisanog Bandićevog ponašanja Mrak Taritaš je navela točku sutrašnje sjednice Skupštine u kojoj stoji da će se 13,5 milijuna kuna izdvojiti za stručnjake koji će raditi pregled, a građani će potom moći aplicirati pred državu i Povjerenstvo za štete koje na raspolaganju ima 20 milijuna kuna.

"Zamislite kad aplicirate i to Povjerenstvo kaže da za štetu možete dobiti 72 kune. Nemojmo se sramotiti", komentirala je Mrak Taritaš novinarima u Saboru. Odnos zagrebačkog gradonačelnika i HDZ-a opislala je tinejdžerskim - "malo se volimo, malo svadimo, malo ovako, malo onako", ali "zapravo stabilnim jer su jedno drugome potrebni". Rekla je da su putem sms-a dobili potvrdu da će se sutrašnja sjednica Skupštine, kako je i prethodno najavljeno, održati putem videokonferencije, ocijenivši takav način održavanja neučinkovitim "jer vas netko može ugasiti ili ne pustiti da govorite".

Oporba, kaže, ne vidi smisao u tome da se sjednica održava online, a ne fizički kada se sve mjere popuštaju te smatra da se tu radi o inatu predsjednika Skupštine Drage Prgometa. Sjednica je, naglašava, važna jer je prošlo sedam tjedana od potresa te žele dobiti izvješće kako bi vidjeli što se radi i namjerava učiniti "jer gradonačelnik ide iz ludosti u ludost i nema joj kraja". Mrak Taritaš podržava SDP-ov prijedlog Zakona o referendumu kojim predlažu da se prikupljanje potpisa za referendum omogući i online, putem sustava e-građani, a cilj im je tako srušiti Milana Bandića. Smatra da takav način prikupljanja potpisa treba biti u zakonu bez obzira na koronavirus.

Podsjetila je pritom na tzv. lex šerif čiji uvjeti za smjenu gradonačelnika su, kaže, nemogući i praktički bi zastupnici iz Bandićeva kluba morali glasati za to. Ocijenila je i da se Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa pretvorio u sapunicu i da se vladajući ponašaju "kao da zapravo nikoga nije briga za Zagreb i što će se događati".

"Bez obzira što je gradonačelnik pokazao da je nedorastao tome, to mora biti državni projekt. A Plenković je prepustio Zagreb i Zagrepčane u ruke nesposobnog gradonačelnika", komentirala je. Vezano za parlamentarne izbore Mrak Taritaš smatra da se ljevica treba okrupniti te joj se to u ovom trenutku čini puno uspješniji model micanja HDZ-a s vlasti. Dodala je i da u tom smislu i vode razgovor s najvećom oporbenom strankom - SDP-om.

"Smisao je da se od centra lijevo uspije najviše moguće dobiti i da se proba maknuti HDZ. Za to trebate odraditi sve što se treba odraditi jer će i HDZ napraviti sve", ustvrdila je. Za Nacionalni stožer Civilne zaštite komentirala je da je radio stručno, "sve dok nisu krenule sulude odluke" te smatra da odluke koje donose idu HDZ-u na korist. "Sad će se ići s popuštanjem mjera kako bi se mogli održati izbori", dodala je čelnica Glas-a.