platforma možemo

Tomašević: Potez Grabar-Kitarović dvoličan i licemjeran

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 23.06.2020 10:28
  • Objavljeno 19.06.2020 u 14:40

Tomislav Tomašević

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević ocijenio je u petak dvoličnim i licemjernim potez bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je čelniku Domovinskog pokreta Miroslavu Škori pokazala 'srednji prst' na društvenim mrežama zbog izjava o pobačaju i silovanju

Grabar-Kitarović time se pridružila ženama koje su 'srednjim prstom' reagirale na izjave Škore i još nekih političara o pravu na pobačaj silovanih žena, fotografiravši se i sama s podignutim srednjim prstom.

Tomašević je na konferenciji za novinare na kojoj su platforma Možemo! i Zagreb je naš! predstavili glavne predizborne programske smjernice iz područja kulture, za potez Grabar-Kitarović rekao da ga je iznenadio s obzirom da je ne tako davno kao predsjednica ugostila predstavnike Hoda za život.

'Iznenadnu promjenu stajališta preko noći' Tomašević vidi iz perspektive 'specijalne misije u koju ju je HDZ poslao da se oduzmu neki glasovi Mostu i Domovinskom pokretu'.

Nevjerojatno mu je, neprihvatljivo i sramotno, kaže, da se predizborna kampanja u 21. stoljeću počela voditi preko ženskog tijela, a bivšu predsjednicu je optužio da je, dok je bila na vlasti, na neki način pripremila teren za ovo što se danas događa.

Platforme Možemo! i Zagreb je naš! predstavili su u petak predizborne programske smjernice iz područja kulture, poručivši da će se uvijek zalagati za kulturu slobode i slobodnu kulturu, demokratičnu i uključivu, a izrazito se boriti protiv jednoumlja.

Planiraju povećati izdvajanja za kulturu

Marta Kiš rekla je da je potres koji je pogodio Zagreb razotkrio koliko je 'nebrige i neulaganja u kulturu', a Goran Sergej Pristaš ocijenio da mjere donesene nakon pandemije i potresa nisu dovoljno obuhvatne da bi riješile probleme koji su postojali i prije krize - potplaćenost, socijalnu nesigurnost i ovisnost o europskim sredstvima.

U Hrvatskoj se donose interventne mjere, nema sustavnog planiranja i razvoja kulturne scene. 'Planiramo to prekinuti povećanjem izdvajanja za kulturu, s ciljem povećanja produkcijskih sredstava i izjednačavanja produkcijskih uvjeta u institucionalnom i neinstitucionalnom sektoru kako bi se stvorili uvjeti za sigurnost kulturnih djelatnik i dostojanstven rad', rekao je Pristaš.

Jedan od temeljnih stupova njihova plana je decentralizacija kulture i jačanje kulturnih centara izvan Zagreba.

Urša Raukar Gamulin istaknula je da je upravo hrvatska kultura održala kontinuitet ideje o samostalnoj državi, a nakon što je ona ostvarena kultura je postala "zadnja rupa na svirali o kojoj nitko ne brine".

U platformi će se, ističe, zalagati za transformaciju u ustanovama u kulturi tako da se makne politička podobnost kao glavni kriterij za izbor ravnatelja i voditelja institucija te za širenje i osnaživanje mreže kulturnih centara.

Vili Matula optužio je HDZ i SDP da su u dva desetljeća marginaliziranjem kulture doveli do toga da danas javnost kulturne djelatnike doživljava kao uhljebe, kao one koji su najveći potrošači javnih sredstava.

Qko na vlast dođe koalicija između HDZ-a i Škorinog 'Imovinskog pokreta', za pretpostaviti je da će HDZ kulturu prepustiti 'svojim svjetonazorskim čistačima s krajnje desnice koji će kulturu i obrazovanje potpuno uništiti', kaže Matula.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!