SREDNJI PRST

Burne reakcije poznatih Hrvatica na nedavne izjave Miroslava Škore i Nine Raspudića o pobačaju: 'Fakat ste naporni s petljanjem u ženske reproduktivne organe'

19.06.2020 u 11:04

Bionic
Reading

Najprije je Nino Raspudić kazao kako bi zabranio pobačaj čak i silovanim ženama, a zatim je Miroslav Škoro rekao da je protiv pobačaja, no kako 'nije primitivan' pa tako ne bi zabranio pobačaj. Dodao je kako silovane žene bi o istom trebale razgovarati s obitelji i zajednički donijeti odluku o pobačaju ili samo po nalogu obitelji. Njihove izjave izazvale su lavinu reakcija poznatih dama na društvenim mrežama

Novinarka RTL-a Danka Derifaj pridružila se brojnim ženama koje su, zasad samo na društvenim mrežama, reagirale nakon nekoliko izjava političara o silovanju i pobačaju.

I Jelena Veljača jedna je od brojnih Hrvatica koje su odlučile pokazati srednji prst i napisati svoje mišljenje.

'Ovom prilikom pozivam sve svoje pratititeljice da pokažu srednji prst Škori koji misli da se silovana žena mora o abortusu dogovarati s obitelji, i Raspudiću koji misli da silovana žena mora roditi, a i generalno frajerima koji misle da bilo koja žena bilo što mora', poručila je na svom Instagram profilu.

'Žene, izađimo na izbore dok još možemo!', poziva svoje pratiteljice Bojana Gregorić Vejzović uz hashtag 'sloboda odabira' te fotografiju na kojoj drži srednji prst u zraku.

Oglasila se na Instagramu i Bojanina šogorica Nevena Rendeli Vejzović:

'Nemam fotku sa srednjim prstom, ni ne treba mi, imam novi blog na linku u biografiji. 'Nemojmo se zavaravati, nije priča o silovanim ženama ovdje bez veze kao ni priča o pobačaju. Odnos je to prema ženama u našem društvu općenito. Jer ako žena treba tražiti dopuštenje svoje obitelji u tako groznoj situaciji koju mi je teško i ponovno izgovoriti, onda se podrazumijeva da se isto tako s obitelji treba dogovoriti za koga će se udati, s kim će imati djecu, hoće li se razvesti ili tražiti dopuštenje muža ili oca smije li se zaposliti.'

Glumica i fitness trenerica Ana Gruica Uglešić također se u objavi na Instagram storyju oštro usprotivila izjavama o pobačaju.

'Na Balkanu su u modi nevidljive burke. 21. stoljeće, navodno. Po nekima do 30. moram pitati tatu, a od 30. muža sa suglasnost, za dozvolu, pa ipak nosimo njihova prezimena. Nek se zna čije smo. Smijem li vani, što obući, što govoriti i što ću sa svojim tijelom i životom. Valjda je pod time mislio ‘posavjetovati se s obitelji. MRŠ! Savjetujem se sama sa sobom već 37 godina i baš mi nekako lijepo ide', zaključila je.

Na društvenim mrežama reagirala je pjevačica i slikarica Jadranka Ivaniš Yaya.

'Škoro, 'ne dirajte mi ravnicu'. Fakat ste naporni s petljanjem u ženske reproduktivne organe više!', ljuta je Ella Dvornik koja je izazvala lavinu komentara. Ispod objave javile su joj se brojni istomišljenici.

I bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović priključila se ženama koje su reagirale na izjave Miroslava Škore, Nine Raspudića i još nekih političara o tome trebaju li silovane žene pobaciti.

'Pridružujem se svim ženama koje ovim 'nepristojnim' činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će 'baja' reći. Uvijek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uvjetovanja, posebno u najosjetljivim životnim situacijama poput silovanja. Stoga i ja u znak potpore dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju', izjavila je za Jutarnji list te poslala fotografiju sebe kako pokazuje srednji prst.

Zgrožena je izjavama na na Facebooku se oglasila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

'Treba biti potpuno jasan - radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava te nedopustivom iskorištavanju bolnih osobnih trauma u političke svrhe. Otkud im obraz da, kao muškarci, uopće zamišljaju nametati ženama kako bi se trebale osjećati ili kako bi trebale razmišljati ili čije bi mišljenje trebale tražiti u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život. Valjda je sljedeće na dnevnom redu da žene mogu glasati uz konzultacije s (muškim?!) članovima obitelji. To nije poruka koju mladi trebaju slušati u 2020. godini. Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, suosjećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati, napisala je Divjak.