OTKRIO ŠTO SLIJEDI

Tomašević o štetama od oluje: 'Razgovarali smo s Vladom, donesene su mjere'

20.07.2023 u 18:53

Bionic
Reading

Dan nakon velike oluje koja je pokosila Zagreb, gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je u Dnevniku N1

'Za razliku od potresa, ova je šteta nastala po cijelom gradu, nije toliko koncentrirana u centru kao tada. Znatne su štete, Prošao sam od Podsuseda do Sesveta, od Podsljemena do Novog Zagreba i velika je šteta. Nemamo još grubu računicu', rekao je Tomašević za N1.

Zahvalan je, kaže, svim radnicima koji su radili cijelu noć. Svi su tramvaji počeli normalno voziti, no u četvrtak su imali neka nova oštećenja i nove poteškoće. 'Da bismo mogli prijaviti elementarnu nepogodu, šteta mora biti veća od 30 posto gradskog proračuna što je teško. Čak i tada građani bi mogli dobiti tek pet posto iznosa, što nije adekvatno', objasnio je gradonačelnik.

Rekao je da je bio na sastanku s Vladom i donesene su mjere. 'Država će odlukom vlade dati financijsku pomoć građanima koji imaju štetu od oluje, grad će to pratiti iz proračuna.

Izdvojit ćemo značajna sredstva, i to nekoliko puta više nego što je bilo kod potresa. Na web stranicama imamo formulare i telefonske brojeve gdje građani mogu prijaviti štetu. Timovi će po prijavama izlazit na teren i odlučivati je li šteta izazvana nevremenom', otkrio je.

Andrej Plenković u obilasku Bundeka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Bilo bi dobro da građani to naprave do 31. srpnja, no nema točnog datuma. 'Kada budemo imali tu grubu procjenu, onda ćemo razgovarati s Vladom i odvojiti iznos iz proračuna', rekao je Tomašević za N1 pa napomenuo:

'Ključno je da građani zaštite imovinu od daljnjih padalina, a to mogu preko upravitelja koji onda angažiraju privatne firme. Pitanje je koliko je tih firmi, i tu bi moglo dolazit do uskih grla. Razgovarali smo i o tome s Vladom, da se bar naprave hitne intervencije. Imamo dvije škole koje su u potpunosti ostale bez krova'.

  • +55
Posljedice nevremena u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Kada je riječ o obnovi, Tomašević kaže da je dobro da nijedna skela nije pala i nekoga ozlijedila, s obzirom na to da ih je pun grad. 'Nažalost, ovakve situacije možemo očekivati i dalje s obzirom na klimatske promjene', dodao je.

Komentirao je Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) koji još nije proradio. 'Bilo bi dobro da je jer takav sustav može spasiti živote. Treba vidjeri i kakva je komunikacija bila između DHMZ-a i njih', smatra Tomašević.

'Preko 1000 stabala je uništeno i istrgano iz korijena. Mi moramo saditi što više drveća zbog toplotnih udara koji odnose živote. Zrinjevac održava 140.000 stabala, bez Medvednice, park šuma i Maksimira. Ovdje je bio takav udar vjetra da su nova i zdrava mlada stabla iščupana. To nema veze s održavanjem. Imamo takvih slučajeva u europskim metropolama', rekao je gradonačelnik za N1.

Što se tiče rada žičare, kaže da postoji protokol sporijeg i sigurnijeg spuštanja gondola i ZET je po tom protokolu jučer i napravio.