uzrok i posljedica

Tomašević najavio moguće poskupljenje otpada zbog dizanja plaća u Čistoći

26.01.2023 u 19:18

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, gostujući u Dnevniku Nove TV, kazao je da ne isključuje pokupljenje odvoza otpada zbog obećanja radnicima Čistoće da će im plaće rasti

'Što se tiče cijena komunalnih usluga, godinu dana ih nismo povećavali. Ovdje se ne radi samo o Čistoći, ovdje se radi o tome kako sve ima lančanu reakciju na cijeli Holding. O tome ćemo razgovarati u sljedećih mjesec dana. Sve ovisi o pregovorima koji nas čekaju', rekao je Tomašević. Dodao je da postoji mogućnost poskupljenja odvoza otpada jer Čistoća nema drugih prihoda od onih koje prikupi od građana. Mogućnost pokupljenja odvoza otpada doveo je i u vezu s najavljenim poskupljenjm vode.

'Nemoguće je da imamo svaki tjedan tri magistralna cjevovoda koja puknu. Nijedan grad u Hrvatskoj nema takvu situaciju', rekao je Tomašević. Upitan otkud novac za povećanje plaća radnicima Čistoće, Tomašević je rekao je pet zahtjeva odmah prihvaćeno, a da će se o ostalih šest zahtjeva pregovarati.

  • +4
Tomašević nosi vrećice s otpadom u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'Ne može se to preko noći, mi moramo izračunati što to znači za cijene komunalnih usluga. Moramo naći balans između cijene komunalne usluge za građane i plaća za radnike', naveo je. Istaknuo je da je kako 700 otpuštenih u Holdingu nekoliko stotina novozaposlenih, mahom radnika u operativi.

"U Čistoći ih i dalje ima premalo", naglasio je. Osvrnuo se i na tvrdnje oporbenih zastupnika koji tvrde da njegov današnji potpis ne vrijedi.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

"Moj potpis vrijedi jer nisam samo gradonačelnik. Neka se radnici ne brinu, moj potpis je obvezujući', zaključio je Tomašević. Tomašević je danas istaknuo kako je inzistirao da u pregovorima o preostalih šest zahtjeva štrajkaša Čistoće sudjeluje i pet predstavnika radnika, a prvi sastanak sa sindikatima, predstavnicima gradske vlasti i Uprave Holdinga bit će sutra. Iz Gradske uprave potvrdili su da će se prvi službeni sastanak održati sutra, a na njemu će uz radnike, sindikate i predstavnike Uprave Zagrebačkog holdinga, sudjelovati i predstavnici gradske vlasti.