predstavljanjE u dubrovniku

Tomašević: Bez priuštivog stanovanja turistički gradovi postaju mrtve zone i Disneylandi

  • M.P./Hina
  • Zadnja izmjena 07.04.2019 14:18
  • Objavljeno 07.04.2019 u 14:18
Bionic
Reading

Član koordinacije političke platforme „Možemo!“ i nositelj liste Zelene ljevice na izborima za Europski parlament Tomislav Tomašević izjavio je u nedjelju kako će se, bez mjera priuštivog stanovanja za lokalno stanovništvo, koje je zbog visokih cijena nekretnina i najmova danas prisiljeno seliti, turistički gradovi pretvoriti u mrtve zone i Disneylande, što će biti kraj turizma.

Tomašević je na konferenciji za medije političke platforme „Možemo!“ i liste „Srđ je Grad“ naglasio da 'ekscesivni turizam' u kombinaciji s nereguliranim tržištem stanova za najam dovodi do prisilne selidbe stanovništva iz turističkih gradova, pri čemu je Dubrovnik najgori primjer.

„Cijene dugoročnog najma lete u nebo, a i mlade obitelji mogu samo sanjati o kupnji nekretnine. Stambena se politika ne može prepustiti divljanju tržišta nekretnina. Treba promijeniti porezne okvire, s različitim porezima za biznismene koji iznajmljuju desetke apartmana i one koji iznajmljuju kako bi popunili svoj kućni budžet.

U Europskom parlamentu ćemo se boriti da se regulira poslovanje internetskih platformi poput AirBnB-a“, rekao je Tomašević, koji na predstojećim EU izborima očekuje jedan mandat. Koordinatorica političke platforme „Možemo!“ i kandidatkinja na listi Zelene ljevice na izborima za Europski parlament Sandra Benčić rekla je da je u fokusu kampanje pitanje jednakog pristupa zdravstvu svih građana Hrvatske i EU. „Sa svakom novom humanitarnom akcijom kako bi teško bolesna djeca imala šansu za život i pristup inovativnim terapijama dokazuje se da zdravlje ovisi o debljini novčanika i nečijem milosrđu, a sve manje je pravo građana. Zdravlje jest pravo i ne može ovisiti o nečijoj milosti“, izjavila je Benčić.

  • +6
Konferencija za medije političke platforme Možemo i Srđ je Grad Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Smatra kako hrvatski javnozdravstveni sustav ne može izdržati pritisak farmaceutske industrije pa se cijene inovativnih terapija moraju regulirati na europskoj razini. „Nije točno da su cijene lijekova visoke zbog velikih ulaganja farmaceutske industrije. Cijena istraživanja i do dvaput je niža od ulaganja u promociju lijekova. Temeljna istraživanja takvih lijekova vrlo često su financirana javnim sredstvima iz proračuna EU za znanstvenu zajednicu, a na kraju ih komercijaliziraju i privatiziraju farmaceutske tvrtke kao svoje intelektualno vlasništvo. Ono što se financira javnim novcem mora ostati javno dobro“, ističe Benčić.

Zelena ljevica: Zajednička javna nabava inovativnih skupih lijekova

Lista Zelene ljevice zalaže se za zajedničku javnu nabavu inovativnih a skupih lijekova, kroz platformu svih europskih javnozdravstvenih sustava i osiguravajućih društava. „Time bi imali bolju pregovaračku moć prema farmaceutskoj industriji te snizili cijenu tih lijekova i učinili ih dostupnima svim građanima EU“, rekla je Benčić.

Đuro Capor (lista „Srđ je Grad“ - SJG) podsjetio je kako lista SJG s pojedincima iz platforme „Možemo!“ već godinama surađuje u borbi na očuvanju javnih resursa i prostora. Naglasio je da na lokalnoj razini ne postoji dobra volja za provedbu najboljih rješenja u upravljanju javnim resursima i prostorom ili svjetskom baštinom. „Prozivalo nas se da smo cinkaroši i mrzitelji svog grada. Takvu praksu nastavlja trenutna gradska uprava, ali nećemo odustati. Nastavit ćemo tražiti bolja rješenja. Zato nam je platforma 'Možemo!' prirodan saveznik, jer će na nacionalnoj i europskoj razini provoditi takva rješenja“, izjavio je Capor. Igor Miošić (SJG) rekao je kako se problemi na lokalnoj razini generiraju na nacionalnoj ili na razini Europske unije. „Vjerujemo da na obje razine platforma 'Možemo!' može biti glas lokalne zajednice i znati artikulirati interese liste SJG“, istaknuo je Miošić.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal