KOALICIJA PET STRANAKA

Evo tko su ljudi koji će sjediti u novoj slovenskoj vladi Marjana Šareca

29.08.2018 u 22:02

Bionic
Reading

Formiranje nove slovenske vlade sve je bliže. Stranačka vodstva pet budućih partnera dala su zeleno svjetlo za sudjelovanje u koaliciji, čiji je mandatar Marjan Šarec. Uz to, sve stranke su službeno potvrdile svoje liste ministarskih kandidata za manjinsku vladu

Nakon što su Stranka Alenke Bratušek (SAB) i Demokratska stranka umirovljenika (DeSUS) odlučile ući u koaliciju prošli petak isti korak su u ponedjeljak učinile Lista Marjana Šareca (LMŠ) i Socijaldemokratska partija (SD), kao i Stranka modernog centra (SMC). Vladi će potporu da bude izglasana dati stranka Ljevica, no neće biti dio vlasti.

Odlazeći slovenski premijer Miro Cerar (SMC) trebao bi tako postati ministar vanjskih poslova te će na tom mjestu zamijeniti Karla Erjavca, a on prelazi na čelo Ministarstva obrane. Hrvatska javnost će sigurno pozdraviti odlazak Erjavca s mjesta slovenskog ministra vanjskih poslova jer je svojim izjavama, kao kad je prijetio sabotažom hrvatske turističke sezone, dolijevao ulje na vatru u često napetim odnosima zbog graničnog spora između dviju država. Cerarov stil ipak je suzdržaniji iako ne treba očekivati da će se suštinski bilo što promijeniti u odnosima dviju zemalja.

Zdravko Počivalšek (SMC), koji se zalagao za poništenje prodaje Mercatora Agrokoru, zadržat će sektor gospodarstva. Andreja Katič (SD) također ostaje u vladi, samo će sektor obrane zamijeniti pravosuđem. Katič je početkom godine bila metom žestokih kritika, ali je ipak sačuvala ministarsku poziciju, nakon što je evaluacija NATO-a pokazala da elitna bataljunska skupina slovenske vojske nije borbeno spremna za operativne zadaće. Ceh je tada platio načelnik glavnog stožera Andrej Osterman, kojega je Cerar smijenio.

Najviše se iščekivala odluka o tome kojim će imenima na političkoj sceni Lista Marjana Šarca popuniti svoje ministarske pozicije u vladi. Uz premijera, LMŠ će imati četiri ministra u budućoj slovenskoj vladi.

Ekonomist Andrej Bertoncelj postat će novi ministar financija Slovenije, potvrđeno je iz Liste Marjana Šareca.

Glavni zadatak Bertoncelja bit će očuvati kontrolu nad javnom potrošnjom i smanjiti javni dug koji je prošle godine dostigao 73,6 posto bruto domaćeg proizvoda, prenosi agencija Reuters. Bertoncelj nije nepoznato ime slovenskoj javnosti. Od ljeta 2009. do 2018. godine bio je redoviti profesor menadžmenta na Sveučilištu Primorska u Kopru. U travnju 2018. godine Državni zbor imenovao ga je u Nadzorni odbor Slovenskog državnog holdinga (SDH) koji upravlja državnim aktivama i zadužen je za privatizaciju državnih kompanija.

  • +2
Marjan Šarec Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prema objavljenom životopisu na internetskim stranicama SDH, radio je dvadeset godina u farmaceutskoj industriji, među ostalim bio je predsjednik Leka d.d. USA, pomoćnik direktora za financije u Leku d.d. te direktor sektora i konzultant predsjednika uprave za korporativno upravljanje u Kemofarmaciji d.d. Bertoncelj je drugi izbor za šefa ministarstva financija jer je Šarec želio u vladi na tom mjestu zadržati ministricu Mateju Vraničar Erman, ali ga je ona odbila. Iz kabineta ministrice Vraničar Erman su poručili za dnevni list Večer da ponuđenu funkciju nije mogla prihvatiti jer nije dobila dovoljna jamstva koalicijskih partnera da će mjere previđene koalicijskim sporazumom biti provedene u okviru mogućnosti javnih financija te u skladu s fiskalnim pravilima.

Dalje, na mjesto ministra unutarnjih poslova LMŠ predlaže Boštjana Poklukara. Slovenski mediji pišu da je Poklukar sudjelovao u kratkotrajnom ratu za neovisnost Slovenije i da je od ljeta 1991. godine zaposlen u ministarstvu obrane. Od ljeta 2015. godine radi u Upravi Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje te obavlja različite zadatke u području podrške zaštiti, spašavanju i upravljanju pomoći te savjetuje menadžment u odnosima s javnošću i organizaciji događaja. Od 2017. godine šef je Informacijskog centra Kranj.

Slovenskim zdravstvom u iduće četiri godine trebao bi upravljati Samo Fakin, nekadašnji dugogodišnji čelnik slovenskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je veći dio svoje karijere proveo kao menadžer u javnom zdravstvu.

Mjesto ministra uprave trebao bi preuzeti javnosti nepoznati Tugomir Kodelja, koja u vladu donosi iskustva iz gospodarstva.

Kodelja je dugo radio u sektoru velikih kupaca u Citroënu, današnjoj PSA grupi. Za svoje djelovanje dekretom predsjednika Francuske proglašen je vitezom 2013. godine. Tijekom karijere uglavnom se bavio savjetovanjem i radom na njemačkom tržištu. Nikada nije bio zaposlen u javnoj upravi, ali prema informacijama iz stranke koja ga predlaže za ministra, 'upoznat je s problematikom koja ga čeka'.

Iz Cerarove stranke, osim bivšeg premijera i Počivalšeka, u novu vladu ulaze Jure Leben, koji će preuzeti sektor okoliša i prostornog uređenja, te Ksenija Klampfer, koja dolazi iz sustava i vodit će rad i socijalu. Kratko je bila državna tajnica javne uprave, a u ministarstvo će stići s pozicije načelnice upravne jedinice Maribor.

Leben je bivši državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja koji je morao otići s funkcije jer se lažno predstavljao kao magistar znanosti, ali je vrlo brzo imenovan državnim tajnikom u ministarstvu infrastrukture.

Socijaldemokrati će imati tri ministra. Predsjednik stranke Dejan Židan odlazi iz vlade i on će preuzeti mjesto predsjednika Državnog zbora. Osim Katič, u vladu ulaze Jernej Pikalo, profesor s ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti koji će preuzeti školstvo, znanost i sport, sektor koji je već vodio, te poznati slovenski saksofonist Dejan Prešiček, koji će se baviti kulturom.

Stranka bivše premijerke Alenke Bratušek je za pet mjesta u parlamentu uspjela iskamčiti tri ministarske pozicije. Osim same Bratušek, koja bi trebala voditi sektor infrastrukture, u vladi će se naći poduzetnik Marko Bandelli, koji će biti zadužen za razvoj i koheziju, i Peter Jožef Česnik, koji će se brinuti o Slovencima u inozemstvu. Bandelli se posljednjih dana pravda po slovenskim medijima da nije bez veze potalijančio svoje prezime iz Bandelj u Bandelli, a Česnik je najstariji zastupnik izabran u novi saziv Državnog zbora te je 35 godina živio u Australiji.

Stranka neuništivog Karla Erjavca će osim obrane voditi sektor poljoprivrede, koji će biti povjeren Aleksandri Pivec, dosadašnjoj državnoj tajnici u ministarstvu slovenske dijaspore.