MARJAN ŠAREC, POLITIČAR NOVOG KOVA

Imitirao je Franju Tuđmana i slovenske političare, danas je mandatar slovenske vlade

17.08.2018 u 19:14

Bionic
Reading

Marjan Šarec, koji je u petak uvjerljivo izabran za mandatara buduće vlade, 41-godišnjak je s diplomom glumačke akademije i pripadnik nove generacije slovenskih političara

Rođen 2. prosinca 1977., biološke roditelje nikad nije upoznao jer je kao beba dan u udomiteljsku obitelj u mjesto Moravče.

Ondje je živio do treće godine kada ga je posvojio bračni par Šarec iz sela Šmarce kod Kamnika. Od njih je naslijedio kuću i manje imanje na kojemu i danas živi sa suprugom Barbarom, profesoricom slovenskog i talijanskom jezika te kćerkama Gabrijelom i Vivianom.

Iako ga je šira politička javnost upoznala tek prošle godine, kad je kao protukandidat Boruta Pahora tijesno izgubio predsjedničku utrku, Šarec je u svojoj općini Kamniku uspješni lokalni političar.

Marjan Šarec Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Osvojio je dva načelnička mandata i stekao političko iskustvo na lokalnoj razini, ali mu konkurenti osporavaju sposobnosti potrebne za nacionalnu politiku i međunarodno komuniciranje.

Još prije nego se počeo baviti politikom, Šarec se u Sloveniji proslavio kao glumac-komičar, posebno svojim imitacijama poznatih osoba. Nakon što je završio srednju strukovnu školu i na nagovor prijatelja koje je imitacijama učitelja zabavljao u osnovnoj školi, prijavio se na ljubljansku akademiju za kazalište i film te se iz drugog pokušaja uspio upisati.

Šarec je ispitnu komisiju oduševio imitacijom tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i improvizacijom u kojoj je glumio žrtvu koje su oteli južnoamerički gerilci.

  • +2
Marjan Šarec Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Kasnih devedesetih godina i početkom 2000-ih - kad su se s liberalizacijom i približavanjem EU-u i domaći političari mogli ismijavati na pozornici i televiziji - Šarec je kao stand-up komičar i imitator osvojio simpatije gledatelja.

Uspješno je imitirao gotovo sve domaće političare, od Janeza Drnovšeka i Janeza Janše do Antona Ropa i Karla Erjavca, s čime je prestao nakon prvog ulaska u 'ozbiljnu' politiku. No, snimke njegovih nastupa na televiziji, radiju, vatrogasnim zabavama i drugim prigodama i danas imaju stotine tisuća pregleda u Sloveniji.

Nasuprot tome, oni koji privatno poznaju Šarca kažu da je kao osoba vrlo konzistentan, ozbiljan, radišan, ali i strog zbog čega je kao gradonačelnik navodno bio izložen i optužbama o mobingu svojih suradnika.

U svom je uvodnom parlamentarnom nastupu upozorio političke konkurente kako griješe najavama da će njegova vlada kratko trajati i biti vlada 'rogova u vreći' jer tvrdi da sve ovisi o osobama koji vode i daju inicijativu, a ne o brojnosti koalicije i riječima "iza kojih ne stoje djela".

Kao prioritete programa buduće vlade, koja idućih tjedana treba biti predstavljena parlamentarnim odborima a sredinom rujna i potvrđena u parlamentu, naveo je sređivanje kritičnog stanja u javnom zdravstvu i javnoj upravi, prijateljsku politiku sa susjednim državama, uključujući Hrvatsku te nastojanje da u domaću politiku uvede više kulture u komunikaciji.