VAKULA NAJAVLJUJE

Tjedan je kao nijedan; kako će biti dalje?

13.10.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Premda nije bio sasvim suh i sunčan diljem Hrvatske, u većini je zemlje prošli tjedan bio kao rijetko koji ove godine. I u ovome će biti iznadprosječno toplih i suhih dana, ali ipak manje nego u prošlome tjednu

Rekordan niz

Očekivano, prošlih dana bilo je neuobičajeno toplo za ovaj dio godine, ali su sačuvani rekordi u listopadskoj najvišoj dnevnoj temperaturi zraka, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HTV-a Zoran Vakula.

No pali su neki drugi. Primjerice u prošla tri dana poslijepodneva u mnogim mjestima središnje Hrvatske tih nadnevaka u godini nikada nisu bila tako topla, čak vrlo topla, oko 27°C. I to u hladu meteorološke kućice. Na suncu je bilo i iznad 30°C! Pritom je na meteorološkoj postaji DHMZ-a (www.meteo.hr) u Maksimiru u Zagrebu i srednja dnevna temperatura zraka, koja se dobiva usrednjavanjem temperature u 7, 14 i 21 sat, u subotu i nedjelju bila kao nikada do sada na te dane u povijesti mjerenja. Sve je to pridonijelo i tome da se srednja temperatura zraka u tjednu od 7. do 12. listopada u Maksimiru izjednači s do sada najvišom iz istog razdoblja 2001. – 24,6°C.

Zanimljivo je spomenuti da je odstupanje te temperature od prosječne tjedne kao nijedno prošlih tjedana i mjeseci još od početka travnja ove godine.

A kad se bude analiziralo razdoblje od 6. do 15. listopada, drugo i treće listopadsko petodnevlje, ono će, gotovo sigurno, imati rekordno visoku srednju temperaturu zraka jer će i danas, i sutra, najviša temperatura zraka u Zagrebu i okolici, a i u mnogim drugim mjestima, biti oko 25°C, pa i viša! A ni u srijedu neće biti hladno.

Iznadprosječno je toplo, blizu rekordno visoke srednje tjedne temperature zraka, bilo i u mnogim drugim mjestima u Hrvatskoj i okolici, a relativne topline neće nedostajati ni sljedećih dana.

Ponovno kiša

Mjestimične kiše u zapadnim krajevima Hrvatske, ponajprije na sjevernom Jadranu, vrlo će vjerojatno biti već od danas, a od srijede gotovo posvuda u Hrvatskoj. To će u većini krajeva značiti kraj ovog suhog razdoblja, mjestimice za ovu godinu i rijetko dugotrajnog suhog. Naime dok je u kolovozu ponegdje, posebice na srednjem i južnom Jadranu, bilo i oko 20 dana bez kiše, u sjevernijim je krajevima unutrašnjosti najdulje suho razdoblje tijekom ljeta bilo oko šest dana, i to još u prvoj polovini lipnja. Dulje od toga razdoblja, i ovog kojeg još uvijek proživljavamo, ove godine primjerice u Maksimiru bilo je samo u ožujku.

Sljedeća četiri tjedna

Prognoze za ostatak listopada daju malu vjerojatnost ponavljanja ovako dugog suhog razdoblja, ali u većini Hrvatske i za znatnije odstupanje količine oborine od uobičajene. Ipak, ponegdje ga može biti, ponajprije na sjevernom Jadranu, na kojem će već u ovome tjednu, posebice od večeras do subote ujutro, mjestimice vrlo vjerojatno pasti i više od 100 litara kiše po četvornome metru.

Prognoze temperature za ovaj tjedan, a i sljedeća dva u ostatku listopada, upućuju na relativno veliku vjerojatnost u ovome tjednu, ponegdje i u sljedećemu, čak i više od 90 posto, da će srednja tjedna temperatura zraka odstupati od odgovarajuće prosječne u većini Hrvatske, posebice u unutrašnjosti. No mala je vjerojatnost da će odstupanja od tih prosječnih vrijednosti u drugoj polovini mjeseca biti tako velika kao u prošlome, pa i u ovome tjednu.

Kada stiže mraz?

Također, zbog neuobičajene topline ovih dana u mjesecu ne smijemo zaboraviti da se već nalazimo u dijelu godine u kojem jutarnji slab mraz nije neuobičajena pojava. U ovome i sljedećemu tjednu gotovo ga sigurno neće biti, a hoće li potkraj listopada, što možda ponajviše zanima, a i plaši, uzgajivače cvijeća, podrobnije i pouzdanije prognoze tek slijede.