POTRAGA ZA TITANOM

Nade je sve manje, zalihe kisika su nestale: 'Ako su štedjeli...'

22.06.2023 u 08:18

Bionic
Reading

Prema izračunima, zalihe kisika u podmornici Titan koja je u nedjelju nestala nakon što se uputila u istraživanje ostataka broda Titanik potrošena je u 13.08 po hrvatskom vremenu. Pratite i druge aktualnosti u vezi s potragom za podmornicom ovdje

12.35 Iako izračuni pokazuju da će Titanova 96-satna zaliha zraka za disanje uskoro ponestati, stručnjaci su naglasili da je to neprecizna procjena i da bi se mogla produžiti ako putnici poduzmu mjere za očuvanje zraka za disanje. Ne zna se ni jesu li preživjeli otkad je podmornica nestala u nedjelju ujutro.

Frank Owen, stručnjak za potragu i spašavanje podmornica, rekao je za AP da se izračuni temelje na 'normalnoj količini potrošnje kisika', te dodao da je putnicima savjetovano da učine sve kako bi smanjili metaboličke razine.

11.45 Supruga Stocktona Rusha, putnika nestale podmornice Titan u sjevernom Atlantiku, prapraunuka je dvoje putnika koji su poginuli u brodolomu Titanica 1912. godine nakon što je udario u santu leda, objavio je u srijedu New York Times. <<<Opširnije>>>

10.37 Multinacionalni tim za potragu već peti dan u četvrtak pokušava morskim i zračnim putem pronaći turističku podmornicu u blizini olupine Titanika koja je nestala s petero putnika kojima je vjerojatno preostalo samo još nekoliko sati kisika. <<<Opširnije>>>

10.00 Agencija Pixsell objavila je infografiku koja opisuje trenutačnu situaciju u potrazi za podmornicom.

8.45 Podvodno vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) britanske tvrtke Magellan na putu je prema mjestu potrage, potvrdila je američka obalna straža.

Vozilo ima dodatnu robotsku ruku koja se može pričvrstiti za vrh trupa i ako je potrebno, podići ga prema površini, prenosi Sky News.

Stručnjaci su još sinoć govorili da "apsolutno postoji nada" i da će oni na brodu znati kako maksimalno iskoristiti sav raspoloživi zrak.

8.16 Kanadsko zrakoplovstvo objavilo je snimku nadzorne letjelice kako leti iznad oceana i ispušta uređaje koji se koriste za osluškivanje zvukova u vodi.

8.01 Aaron Newman, investitor kompanije OceanGate koja je operater podmornice, za CNN je rekao kako je podmornica dizajnirana da se vrati na površinu. 'Titan pod vodom drži balast, teški utezi koji pomažu u stabilnosti broda, koji se automatski nakon 24 sata oslobađa kako bi podmornica mogla otići na površinu', rekao je.

Podsjetimo, Titan, podmornica kojom upravlja američka tvrtka OceanGate Expedition, predviđena je za boravak pod vodom do 96 sati, stoji u njezinim specifikacijama. Petero članova posade stoga bi trebali imati zraka do četvrtka ujutro.

U podmornici su u trenutku nestanka bili kapetan i četiri putnika. Plovilo je izgubilo kontakt rano u nedjelju, sat i 45 minuta nakon početka zarona koji je trebao trajati dva sata.

  • +3
Podmornica Titan koja je nestala u Atlantskom oceanu Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

OceanGate Expedition Titanom nudi posjet slavnom potonulom brodu za 250 tisuća dolara po mjestu, stoji na službenim stranicama.

Jedan od putnika nestale podmornice je britanski biznismen Hamish Harding čija je zrakoplovna tvrtka na svojim društvenim mrežama objavila informaciju o njegovoj ekspediciji.