MINISTAR ŠIMONOVIĆ:

'Termin presude Glavašu ne odgovara Vladi'

10.05.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović istaknuo je kako trenutak izricanja presude Glavašu i ostalima, u predizborno vrijeme, najbolje govori o tome da Vlada nije utjecala ni na sadržaj presude, ni na vrijeme njezinog izricanja, a što su bile tvrdnje nekih neodgovornih pojedinaca

"Dio građana iz različitih razloga burno je reagirao na prvostupanjsku presudu protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženih u slučajevima 'garaža i 'selotejp', što unosi nemir i nervozu u predizborno vrijeme", rekao je ministar.

"Sasvim je jasno stoga da trenutak izricanja presude, sa stanovišta Vlade nije idealno odabran. Ali, upravo ta činjenica da presuda dolazi u vrijeme, kada njezino izricanje ne odgovara Vladi, najbolje govori o tome da Vlada nije nikako i ni po ničemu utjecala ni na sadržaj presude, ni na vrijeme njezinog izricanja, što su bile tvrdnje nekih neodgovornih pojedinaca", rekao je ministar Šimonović.

"Jedini pritisak na Sud, o kojem sam ja obaviješten, odnosio se na pritiske koji su dolazili iz krugova bliskih optuženima. Upravo činjenica da je postupak trajao dugo, upravo zbog odugovlačenja od strane obrana i činjenica pritisaka na sud, govori o razlozima radi kojih je Sud iskoristio prvu mogućnost da donese svoju presudu", izjavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Pozvao je građane da ne koriste nepravomoćnu presudu protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženih u slučajevima "garaža" i "selotejp" u političke svrhe jer time, istaknuo je ministar pravosuđa, vrše pritisak na sud tijekom žalbenog postupka i narušavaju njegovu autonomiju.