OTRGNUO SE ZBOG JAKOG VJETRA

Talijanski tanker odsukan u Solinu i otegljen u splitsku gradsku luku

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2020 18:04
  • Objavljeno 07.02.2020 u 18:04
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Talijanski tanker, koji se u četvrtak ujutro zbog jakih udara vjetra otrgnuo na tankerskom terminalu u Solinu i nasukao pri izlazu iz terminala, dotegljen je u petak popodne u splitsku gradsku luku, gdje će boraviti dok od talijanskih pomorskih vlasti ne dobije odobrenje da je sposoban za sigurnu plovidbu.

'Završne radnje odsukavanja i tegljenja trajale su danas oko šest sati i tanker je sada smješten na vanjskom vezu splitske gradske luke', rekao je za Hinu lučki kapetan Željko Kuštera.

Dodao je kako su pripreme za odsukavanje i tegljenje počele još jučer.

Objasnio je kako su tegljenje obavila dva Brodospasova remorkera uz nadzor Inspekcije za sigurnost plovidbe, te da je sve obavljeno po standardima predviđenim za takve slučajeve i nije bilo onečišćenja mora.

'Ronioci su snimili pod tankera i uočljive su ogrebotine nastale pri nasukavanju na morsko dno, ali nema većih oštećenja koja bi omogućila prodor vode u brod', rekao je Kuštera.

U ovakvim slučajevima, nakon što brod pretrpi pomorsku nesreću - njemu se mora 'ojačati svjedodžba za sigurnost plovidbe', to jest potvrditi da je sposoban za sigurnu plovidbu, dodao je.

'Ovom tankeru je zabranjeno isplovljavanje iz splitske gradske luke dok od mjerodavne talijanske organizacije ne dobije ojačanu svjedodžbu za sigurnost plovidbe', rekao je Kuštera.

Dodao je kako u Italiji takva mjerodavna organizacija ima ovlaštenja kao što je u Hrvatskoj ovlašten Hrvatski registar brodova.

Ovaj se  talijanski tanker dužine 180 metara u četvrtak u ranim jutarnjim satima zbog jakih udara vjetra otrgnuo na tankerskom terminalu u Solinu te se nasukao pri izlazu iz terminala, no nije bilo ozlijeđenih ni onečišćenja mora.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!