nevrijeme u hrvatskoj

Kaotična srijeda u brojkama: Srušena stabla, električni i telefonski stupovi, otpale fasade - građani hitne službe zvali stotine puta

06.02.2020 u 13:08

Bionic
Reading

U srijedu diljem Hrvatske jak i olujni vjetar izazvao je ogromne štete. Hitne službe intervenirale su više stotina puta, a najviše poziva bilo je na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije gdje je županijski centar zaprimio oko 600 dojava o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju krovova i fasada te električnih i telekomunikacijskih vodova

Na području grada Zagreba i Zagrebačke županije došlo je do oštećenja krovova i fasada stambenih zgrada (padanje krhotina fasada i ostalih predmeta sa zgrada). Oko 13 sati zaprimljeno je više dojava građana o padu limenog krova s objekta u Maksimirskoj ulici u Zagrebu, prilikom čega je oštećeno desetak osobnih vozila koja su bila parkirana u blizini. Sve žurne službe su na terenu i otklanjaju posljedice neveremena, kako navodi MUP.

U Opatiji na području Primorsko - goranske županije 18:05 sati zaprimljena je dojava o padu stabla pokraj kioska kod tržnice. Jedna je osoba ozlijeđena i medicinski zbrinuta u KBC-u Rijeka. Ništa bolja situacija nije bila ni u Splitsko - dalmatinskoj županiji gdje je županijski centar Split primio više dojava o polomljenim granama na prometnicama i električnim stupovima koji mogu pasti na prometnicu.

U 13:27 sati primljena je dojava da je na ulazu u Makarsku jak vjetar prevrnuo osobno vozilo. U 14:02 sati primljena je dojava da je na D8 u Baškoj Vodi jak vjetar srušio bor na cestu prilikom čega je oštećen kombi stranih registarskih oznaka. Autocesta A1 je u večernjim satima bila zatvorena u oba smjera od čvora Biško do čvora Dugopolje, nakon što je vjetar prevrnuo dva kamiona, nije bilo ozlijeđenih osoba. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

U Metkoviću je most bio zatvoren do 19:55 sati zbog stabla koje je u 17:30 palo na most. Također je srušeno i više telefonskih i stupova električne mreže te kućica za prodaju voća i povrća. Županijski centar Koprivnica primio je pedesetak dojava u vezi rušenja granja i stabala, limenih krovova te pet dojava u vezi kvarova na električnim i telekomunikacijskim vodovima.

O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Izdano je upozorenje putem lokalnih radio postaja o mogućem ozljeđivanju od otkinutih dijelova krovišta za područje Županije i grada Koprivnice. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Oko 60 dojava o srušenim stablima na prometnice i električne vodove na području županije, tri dojave o padanju crijepova i ploča s krova - dvije u Bjelovaru i jedna u Zdenčacu kod Garešnice, bilo je u županijskom centru Bjelovar. Na parkiralištu kod autobusnog kolodvoru u Bjelovaru bor je pao na osobno vozilo i oštetio ga, a u naselju Ždralovi stablo je palo na osobno vozilo. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

U Sisačko - moslavačkoj županiji bilo je nekoliko dojava o padu stabala na ceste u naseljima G. Viduševac, D. Budičina, Vidrenjak, D. Vukojevac i Vlahović. U Rimskoj ulici u Sisku sa zgrada su padali crijepovi. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Najviše problema trenutno ima u opskrbi električnom energijom.

  • +9
Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Županijski centar Varaždin zaprimio je nekoliko dojava o rušenju stabala na prometnice, rušenju električnih stupova, prometnih znakova i jednog semafora. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. U Čakovcu je nekoliko osobnih vozila oštećeno uslijed pada crijepova i krhotina fasada. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe.

Tridesetak dojava o srušenim stablima na prometnice ili na električne vodove bilo je u Krapinsko - zagorskoj županiji. Primljene su dvije dojave o šteti na obiteljskim kućama, vjetar je raskrio krov u Goričanovcu - Općina Đurmanec i u Strmcu Humskom - Općina Hum na Sutli. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

  • +2
Pad krova u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Olujni vjetar srušio je veći broj stabala na prometnice pa je bio otežan promet na području Pakraca, Brestovca, Lipika i Jakšića u Požeško - slavonskoj županiji. Stabla su uklanjali djelatnici cestarskih poduzeća i vatrogasci.

Županijski centar Osijek primio je dvadesetak dojava o padovima stabla na prometnice i oštećivanju krovova na širem području Našica i u samim Našicama. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Zbog olujnog vjetra dolazilo je do kraćih prekida u opskrbi električnom energijom na području cijele županije.

  • +10
Olujna bura uzrokovalaje brojne probleme u prometu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

U Maslenici je u 14:08 sati primljena dojava da je zbog olujne bure došlo do prevrtanja kamionske prikolice na Autocesti A1, kod vijadukta 'Božići', u smjeru Zagreba, nema ozlijeđenih osoba, a u Gračacu u 16:51 sati zbog olujnog vjetra došlo je do prevrtanja kamionske prikolice na D1, kod Otrića, nema ozlijeđenih.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i zatvorenog prometa na D1 kod Gračaca, veći broj autobusa i kamiona ostao je blokiran na cesti. Načelnica općine Gračac aktivirala je u večernjim satima dio Stožera civilne zaštite radi organiziranja pomoći putnicima iz autobusa i vozačima kamiona.

  • +7
Nevrijeme u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U suradnji s Crvenim križem, 'Čistoćom' i PP Gračac otvoren je Dom kulture i putnicima je ponuđen privremeni smještaj u grijanom prostoru te hrana i piće. Oko 100 ljudi iz pet autobusa privremeno se smjestilo u ugostiteljske objekte u Gračacu. U međuvremenu su po putnike počeli dolaziti prijatelji i rodbina osobnim vozilima cestom DC27 Gračac-Karin, kja je bila otvorena samo za osobna vozila.

Zbog olujnog nevremena vatrogasci su imali četiri tehničke intervencije u otklanjanju palih stabala s ceste i jednu tehničku intervenciju zbog pada dijelova fasade sa zgrade stare pošte u Splitskoj ulici zbog čega je prometnica bila zatvorena za promet u Šibensko - kninskoj županiji.