KAD VOZAČI STANU

Talijani štrajkaju zbog preskupog benzina

09.12.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Diljem Italije u ponedjeljak su počeli prosvjedi vozača kamiona zbog poreza, a prosvjednici, okupljeni u sindikatu Transportounito, u pojedinim su mjestima blokirali ceste

Vozači prosvjeduju zbog visokog poreza na benzin, ali i protiv liberalnih poteza talijanske vlade.

U mnogim mjestima prosvjednici su zatvorili ceste, a blokirali su i autocestu Torino-Milano blizu pijemonteškog mjesta Carisio i zaustavili teretni promet. U Torinu su pak onemogućili pristup jednom velikom skladištu namirnica iz kojega se opskrbljuje cijeli Pijemont. Prosvjedi su se raširili i u okolici Verone.

Sindikat Transportounito, koji je organizirao prosvjede, broji 7.000 članova, a mediji pišu kako je je organizator zapravo mala ali vrlo borbena manjina među vozačima. Gotovo polovica prosvjednika samostalni su prijevoznici.

Prosvjed je usmjeren protiv visokih troškova goriva, poskupljenja cestarina i troškova osiguranja.

Litar benzine u Italiji košta oko 1,80 eura, a dizel je neznatno jeftiniji. Prijevoznici u Italiji snažno osjećaju posljedice krize.

Slični prosvjedi u Italiji dogodili su se i u siječnju 2012. godine, obuhvaćao je štrajkove i blokade cesta, proizvođač automobila Fiat morao je zaustaviti proizvodnju jer je bilo ponestalo dijelova, a zbog prosvjeda su snažno poraslije cijene voća i povrća.