sastanak u beogradu

Tajani: Balkan od strateškog značaja, želimo Srbiju u EU

21.03.2023 u 12:31

Bionic
Reading

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je u utorak u Beogradu da Balkan ima strateški značaj i da Italija želi biti prisutnija u tom području te da želi Srbiju u Europskoj uniji

"Balkan je dio Europe, Balkan ima strateški značaj, tu žive naši prijatelji s kojima smo surađivali i surađujemo", rekao je Tajani ističući kako Italija želi Srbiju u Europskoj uniji te da želi dalje ojačati dosadašnje prijateljske odnose.

"Vjerujem da će Vučić i vlada dati doprinos razvoju suradnje dvije zemlje i da će izgraditi važan put za stabilnost Balkana i cijele Europe", rekao je talijanski šef diplomacije.

Tajani zajedno sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem sudjeluje na Forumu za poslovnu i znanstvenu suradnju Srbije i Italije, koji je u Beogradu okupio 151 talijansku i 246 srbijanskih tvrtki.

Dvojica čelnika razgovarali su o daljnjem unapređenju ekonomskih odnosa i novim investicijama. Tajani je istaknuo kako je današnji skup dio šire strategije te da se slično okupljanje planira održati dogodine u Trstu.

Vučić je na otvaranju foruma kazao da je ponosan na činjenicu da je u Srbiji stvoreno povoljno ozračje za poslovanje i dodao da je Italija za Srbiju iskreni prijatelj na kojeg je uvijek mogla računati. Dodao je da su srpske javne financije u dobrom stanju i da je Srbija u zadnje tri godine uspjela privući 63 posto izravnih stranih ulaganja.

Talijanske tvrtke najveći interes za ulaganja u Srbiji pokazuju vezano za energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu.

Italija je po robnoj razmjeni treći najznačajniji partner Srbije i jedan od najvećih stranih ulagača.