na europskom putu

Tajani i Schallenberg u Sarajevu: BiH mora iskoristiti 2023. godinu

10.03.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Italije i Austrije pozvali su u petak u Sarajevu političare u BiH da ovu godinu iskoriste kao priliku za napredak njihove zemlje na putu ka europskim integracijama nakon što joj je prije tri mjeseca odobren status kandidata za članstvo u Europskoj uniji

Šefovi talijanske i austrijske diplomacije Antonio Tajani i Alexander Schallenberg zajedno su boravili u službenom posjetu BiH i sastali se s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem, članovima Predsjedništva BiH te predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

Novinarima su kazali kako je zapadni Balkan prioritet za Rim kao i za Beč, a to žele dokazati pružanjem konkretne pomoći.

"Želimo ojačati suradnju i dati svu potrebnu potporu za ulazak u punopravno članstvo u Uniji ", izjavio je Tajani dodajući kako želi poslati jasnu političku poruku o prijateljstvu s BiH i cijelom regijom.

Podsjetio je i na problem ilegalnih migracija, koji je otvoreno pitanje i za Italiju, pa je pozvao BiH da pokaže veću učinkovitost u suočavanju s tim pitanjem. Kazao je kako je Italija pripravna prihvatiti i veći broj legalnih migranata, no odlučna je boriti se protiv trgovine ljudima.

Njegov austrijski kolega Schallenberg rekao je da je njihov zajednički posjet, iako nije uobičajen, snažan dokaz predanosti regiji. I on je ponovio kako je pred BiH sada prilika koju ne bi smjela propustiti ako želi biti članicom EU, a Unija svakako želi cijeli zapadni Balkan u članstvu.

"Istina je da smo u drugoj geopolitičkoj situaciji nakon agresije Rusije na Ukrajinu", kazao je Schallenberg.

I on i Tajani dali su nužnu potporu visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, opisavši ga kao ozbiljnog i odgovornog političara koji pokušava pomoći zemlji.

Ministar vanjskih poslova BiH Konaković kazao je da Italija i Austrija čine puno da pomognu BiH na europskom putu dodajući kako je BiH proteklih godina bila na rubu interesa EU. Zato sada mora iskoristiti pruženu priliku, koju je dobila prije svega zbog ruske agresije na Ukrajinu, kako Balkan ne bi bio izvorište novih problema.

Ocijenio je da ima izgleda da BiH, bude li provodila reforme, uđe u isti "paket" s Ukrajinom, kojoj se otvara perspektiva ubrzanog stjecanja članstva u Uniji.

Preporučio je kolegama da se stoga "uozbilje" i "izbjegavaju zapaljivu retoriku" te tako prestanu otežavati stanje u zemlji.

Nakon više od šest godina čekanja Vijeće EU odobrilo je BiH u prosincu prošle godine status kandidata za članstvo u Uniji, no uz jasno upozorenje kako ta odluka nije rezultat zasluga bosanskohercegovačkih političara nego promijenjenih geopolitičkih okolnosti nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

BiH do sada nije provela gotovo ništa od reformi koje je Europska komisija zatražila još 2019., kada je definiran paket od 14 reformskih prioriteta koji bi osigurali sveobuhvatnu prilagodbu standardima EU-a, uključujući tu i obvezu usklađivanja vanjske politike s onom koju vodi Bruxelles.

Vlasti u Republici Srpskoj predvođene Miloradom Dodikom, unatoč verbalnim uvjeravanjima kako su za europske integracije, uporno vode prorusku politiku i odbijaju dati suglasnost da se BiH pridruži sankcijama protiv Moskve.

Ministar Konaković u petak je potvrdio kako EU dosljedno inzistira da tome da BiH prati vanjsku politiku Unije i da se od tog zahtjeva neće odustati. Dodao je kako nitko u BiH nije imao iluzija da će Dodik preko noći promijeniti retoriku kojom "skuplja jeftine političke poene" ali u sadašnjoj situaciji nema drugog izbora nego ustrajati na politici kompromisa.