ČELNICI G8

Svjetskom gospodarstvu treba jača pomoć

08.07.2009 u 18:56

Bionic
Reading

Čelnici skupine G8 vjeruju da se svjetsko gospodarstvo još suočava sa 'znatnim rizicima' i da mu treba jača pomoć, stoji u nacrtu zajedničke izjave čelnika G8 na susretu u L'Aquili, a taj dokument sugerira da se nisu uspjeli dogovoriti o novim klimatskim ciljevima za 2050.

Napredak u klimatskim pregovorima, kako se čini, neće biti postignut jer se kineski predsjednik Hu Jintao neplanirano vratio u Kinu zbog sukoba na sjeverozapadu zemlje u kojima je dosad poginulo najmanje 156 ljudi. Domaćin susreta talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je uoči Huova odlaska da se Kina 'protivila' predloženim promjenama klimatskih ciljeva.

U nacrtu zajedničke izjave, koju je Reuters dobio na uvid, navodi se da su 'opasnosti za gospodarsku i financijsku stabilnost i dalje znatne' te da bi se 'izlazne strategije' vladinih paketa pomoći gospodarstvima trebale aktivirati tek kad se 'osigura oporavak'.

'Prije nego se počne razgovarati o novim poticajima gospodarstvu, pozvao bih svjetske čelnike da najprije osiguraju da se provedu mjere koje su već najavljene', rekao je kanadski premijer Stephen Harper.

Čelnici skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije - G8 - okupili su se u srijedu u L'Aquili, talijanskom planinskom gradiću koji je u travnju pogodio razoran potres. Čini se da je taj gradić primjerena kulisa za rasprave o posrnulom svjetskom gospodarstvu koje se bori s najgorom recesijom do sada.

Čelnici SAD-a, Japana, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Kanade, Italije i Rusije na prošlom su sastanku u Japanu prošle godine podcijenili gospodarske teškoće s kojima se svijet suočio, a očekuje se da će se u razgovorima u L'Aquili usredotočiti na mjere koje treba poduzeti kako bi se u budućnosti spriječio sličan slom svjetskog gospodarstva.

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak će predsjedati raspravama Gospodarskog foruma vodećih zemalja (MEF) koji okuplja čelnike G8 i G5 (Kina, Indija, Brazil, Meksiko, Južnoafrička Republika). Zemlje G8 i G5 odgovorne su za stvaranje 80 posto ispuštanja štetnih plinova koji uzrokuju učinak staklenika, no nitko ne očekuje da će se o tom pitanju postići dogovor između SAD-a i Europe s jedne i Kine, Indije i ostalih s druge strane.

Dužnosnici, međutim, poručuju da će se na sastanku teško pojaviti neki prijedlozi vrijedni pozornosti jer se u rujnu iščekuje širi forum - skup bogatih zemalja i novih svjetskih sila G20 na kojem bi se trebali osmisliti regulatorni odgovori na krizu.