OBOGAĆIVANJE URANA

Svjetske sile traže sankcija za Iran

08.02.2010 u 21:53

Bionic
Reading

Reakcije iz svijeta na objavu Teherana kako će sam proizvoditi 20-postotni obogaćeni uranij u ponedjeljak su pokazale jedinstvo u zahtjevima za snažnijim sankcijama protiv teheranskog režima, uključujući i Rusiju, koja je ipak još jednom pozvala Iran da prihvati prijedlog IAEA-e o zamjeni niskoobogaćenog uranija za visokoobogaćeno gorivo iz svijeta, javile su agencije

Iran je u studenom odbio prijedlog Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Šestorice (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) o slanju 70 posto svojeg niskoobogaćenog uranija u Rusiju, gdje bi bio obogaćen na razinu 19,75 posto i potom u Francusku, gdje bi bio pretvoren u 20-postotno obogaćeno gorivo, potrebno Iranu za reaktor koji služi za medicinska istraživanja.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u utorak je na iranskoj državnoj televiziji ustvrdio kako 'nema problema' oko mogućnosti razmjene niskoobogaćenog iranskog uranija za visokoobogaćeno nuklearno gorivo sa Zapada, ali je Iran danas službeno izvijestio IAEA-u o svojoj odluci da sam počne obogaćivati uranij na razinu 20 posto.

'Izlaz iz ove situacije je u tome da Iran ispuni sporazum postignut u listopadu u Ženevi, koji predviđa slanje (iranskog) goriva u inozemstvo na dodatno obogaćivanje', stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, koje je objavila agencija Interfax.

No, Rusija, koja je zajedno s Kinom često branila Iran u vijeću sigurnosti UN, pomalo gubi strpljenje i otvara se drugim mogućnostima rješavanja iranske nuklearne krize, o čemu svjedoči i stajalište predsjednika Odbora za vanjske poslove ruske Dume Konstantina Kosačova.

'Međunarodna zajednica trebala bi brzo reagirati, kako bi Teheranu poslala novu potvrdu svoje namjere da odgovori ozbiljnim mjerama, uključujući i jačanje gospodarskih sankcija', prenio je Kosačovljevo stajalište njegov glasnogovornik.

Njemačka, kao zemlja s tradicionalno dobrim odnosima s Iranom, krajnje je diplomatskim rječnikom izrazila žaljenje zbog odluke Teherana o obogaćivanju uranija.'Iranske izjave i najave od proteklog vikenda pokazuju, mi smatramo, da Iran izgleda ustraje u odbijanju prihvaćanja ponude IAEA-e i da, izgleda, nije spreman na suradnju' s međunarodnom zajednicom, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare glasnogovornik njemačke vlade Ulrich Wilhelm

'Njemačka vlada i nadalje će promicati dvojako rješenje - omogućavanje Iranu da ispoštuje međunarodne zahtjeve i, s druge strane, povećanje pritiska sankcijama', dodao je. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u komentaru vijesti iz Teherana nije se želio opterećivati diplomatskim jezikom.

'Ovo je čista ucjena... To je vrlo negativno', rekao je Kouchner novinarima u Parizu. 'Jedino što, nažalost, možemo učiniti je provesti u djelo sankcije, budući da pregovori nisu mogući', istaknuo je, dodavši kako u nužnost takvog postupanja u VS UN-a još treba uvjeriti Kinu.

U glavnom gradu Francuske boravi i američki ministar obrane Robert gates, koji je nakon sastanka s francuskim kolegom Herveom Morinom rekao kako će međunarodna zajednica morati nametnuti nove sankcije Iranu, koji je objavio izgradnju još 10 postrojenja za obogaćivanje uranija.

'Ne prekine li Iran nuklearni program, za koji smo sigurni da ima vojne ciljeve, bit će - nažalost - nužno pokrenuti međunarodni dijalog koji će rezultirati sankcijama', rekao je Gates. Ako Iran razvije nuklearno oružje, smatra Gates, to će 'gotovo sigurno' dovesti do širenja nuklearnog oružja na Bliskom istoku.'To je velika opasnost', upozorio je Gates.