angola i kongo u plamenu

Svi bruje o vatrenoj Amazoniji, a ispod radara prolaze požari koji bukte u Africi. Podaci su alarmantni

28.08.2019 u 10:45

Bionic
Reading

Požar u Amazoniji podigao je veliku buru u svjetskoj javnosti, no u informacijskoj zavjetrini ostali su oni koji su se posljednjih dana razmahali diljem afričkog kontinenta

Tijekom dva dana prošlog tjedna u Angoli je zabilježeno triput više požara nego u Brazilu, pokazuju podaci Weather Sourcea koje je objavila agencija Bloomberg. Prema tim podacima, u Angoli i susjednoj Demokratskoj Republici Kongo plamtjela su 6902 požara, a istovremeno je u medijski pokrivenom Brazilu zabilježeno 2127 požara, javlja BBC.

Ti su podaci šokirali mnoge, a društvenim mrežama proširila su se reagiranja zabrinutih:

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona optužuju posljednjih dana da skuplja bodove na Brazilu te da potpuno zanemaruje zbivanja u medijski manje atraktivnoj Africi. No početkom tjedna Macron je najavio da će čelnici G7 - dakle Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD-a - izdvojiti 22 milijuna dolara za pomoć u borbi s požarima u amazonskoj prašumi. Potom je skrenuo pozornost na zbivanja na Crnom kontinentu:

'Šuma gori i u podsaharskoj Africi', tvitnuo je francuski predsjednik te dodao kako se razmatra mogućnost pokretanja inicijative nalik onoj za Amazoniju.

Podaci koje je prikupila NASA ne otkrivaju najvažnije: gore li travnjaci ili šume i koliki je stvarni razmjer tih požara. Povlače se paralele sa sličnim požarima otprije dvije godine, za koje se smatra da su pometnuti. Priča je nalik onoj u Brazilu: tlo se čisti kako bi se napravilo mjesta za poljoprivrednu proizvodnju. Kultiviranje tla sječom i paležom nije na dobrom glasu; ekolozi upozoravaju da tako nestaju šume, ti spremnici ugljičnog dioksida i proizvođači kisika, tlo erodira, a biološka raznolikost nestaje.

  • +31
Požar u Amazoniji Izvor: EPA / Autor: Joedson Alves

S druge strane, to je najjednostavniji način krčenja zemljišta, tako se ubijaju štetočine, a pepelom hrani tlo za buduće usjeve. Ponavlja se to svake godine uoči kišne sezone, a koja bi u Angoli i Kongu trebala započeti u sljedećih mjesec dana. Možda je i to razlog prolaska ovih požara ispod radara.