prekretnica

Švedska premijerka tražit će u ponedjeljak podršku parlamenta za ulazak u NATO

15.05.2022 u 20:51

Bionic
Reading

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da će u ponedjeljak zatražiti široku potporu parlamenta za podnošenje zahtjeva za pristupanje NATO-u, nakon što je njezina stranka objavila da podupire ulazak u Savez

Švedski vladajući socijaldemokrati u nedjelju su objavili da podupiru ulazak zemlje u NATO, prekidajući desetljećima dugo protivljenje tom potezu nakon ruske invazije na Ukrajinu i stvarajući veliku većinu u parlamentu u korist članstva.

"Sutra ću se uvjeriti da postoji široka parlamentarna potpora u Riksdagu za švedski zahtjev za članstvo, a nakon toga ćemo biti spremni donijeti odluku vlade", rekla je Andersson na konferenciji za novinare.

Andersson je naglasila da je zajednička kandidatura s Finskom najbolja za Švedsku i njezinu sigurnost.

Susjedna Finska u nedjelju je objavila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Prije samo nekoliko mjeseci ulazak dviju zemalja u NATO bio je daleka perspektiva, no ruska invazija na Ukrajinu potaknula je i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u Savezu.

Rat u Ukrajini, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom i u kojemu su dosad ubijene tisuće stanovnika, a raseljeni milijuni, potaknuo je val potpore javnosti za članstvom u NATO-u u objema zemljama.

Finski predsjednik Sauli Niinisto u nedjelju je potvrdio namjeru te zemlje da aplicira za članstvo, kazavši da će od toga koristi imati cijela regija.