ne žele baze na teritoriju

Švedska vladajuća stranka prelomila: Podnijet ćemo zahtjev za članstvo u NATO savezu

15.05.2022 u 17:56

Bionic
Reading

Švedski vladajući socijaldemokrati u nedjelju su objavili da podupiru ulazak zemlje u NATO, prekidajući desetljećima dugo protivljenje tom potezu nakon ruske invazije na Ukrajinu i stvarajući veliku većinu u parlamentu u korist članstva.

Vladajuća Socijaldemokratska partija Švedske podržala je članstvo zemlje u NATO savezu, objavila je na Twitteru ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

'Švedska socijaldemokratska stranka donijela je danas povijesnu odluku da kaže 'DA' zahtjevu za članstvo u NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju u Švedskoj i Europi u cjelini', napisala je Linde na Twitteru.

Međutim, u priopćenju socijaldemokrati naglašavaju da ne žele nuklearno naoružanje na teritoriju Švedske. 'Socijaldemokrati će stoga raditi na osiguravanju da Švedska, ako NATO odobri zahtjev, izrazi jednostrane rezerve protiv raspoređivanja nuklearnog oružja i stalnih baza na švedskom teritoriju', stoji u priopćenju.

Švedska premijerka Magdalena Andersson za nekoliko dana trebala poslati i službenu prijavu NATO-u. Na press konferenciji nakon objave odluke, kazala je da Švedskoj trebaju službena sigurnosna jamstva koja dolaze s članstvom u NATO-u. Činjenica da bi Švedska bila jedina zemlja u baltičkoj regiji koja nije pristupila NATO-u, kaže Andresson, stavilo bi tu zemlju 'u vrlo ranjivu poziciju.'

Švedska će kao članica NATO-a 'samo postići' veću sigurnost i doprinijeti većoj sigurnosti, dodala je. 'Švedska će biti pružatelj sigurnosti', kazala je premijerka.

Ali, napominje da će Švedska biti ranjiva tijekom procesa prijave - prije nego što dobije punu potporu drugih zemalja članica NATO-a.

Podsjetimo, nešto ranije u nedjelju finski čelnici najavili su da će Finska službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu.

Prije samo nekoliko mjeseci ulazak dviju zemalja u NATO bio je daleka perspektiva, no ruska invazija na Ukrajinu potaknula je i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje sigurnosne potrebe i potraže sigurnost u savezu.

Rat u Ukrajini, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom i u kojemu su dosad ubijene tisuće stanovnika, a raseljeni milijuni, potaknuo je val potpore javnosti za članstvom u NATO-u u objema zemljama.