ŠTO SE PIŠE OSNIVAČU WIKILEAKSA?

Švedska bi Assangea mogla izručiti SAD-u

08.12.2010 u 15:18

Bionic
Reading

Od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća, SAD i Švedska imaju ugovor o dvostrukom izručenju, a na što bi se Washington mogao pozvati ako SAD optuži Juliana Assangea za špijunažu. Svejedno, SAD će morati čekati da se okonča proces u Švedskoj

Što se točno imputira osnivaču WikiLeaksa i kakva ga sudbina očekuje? Julian Assange, koji se jučer u Londonu predao Scotland Yardu da bi bio stavljen pod nadzor istražnih organa (do 14. prosinca kada se ima pojaviti pred sud), mora odgovarati za četiri djela koja su povezana sa seksualnim odnosima (koje je Assange inače priznao), a koja su se dogodila s dvjema državljankama Švedske, ovoga ljeta, 14, 17. i 18. kolovoza u Švedskoj.

Prve dvije optužbe odnose se na događaje 14. kolovoza kada je, po kazivanju jedne navodne žrtve, Assange tu ženu navodno 'zgrabio i držao je za ruke' da bi je zatim 'seksualno iskoristio' tako što je 'prakticirao seks s njom bez kondoma'.

Ista ga žena tereti da ju je četiri dana kasnije, 18. kolovoza, Assange ponovno 'namjerno iskoristio' (u seksualnom smislu).

Četvrtu je optužbu podnijela druga žena koja je sutkinji Marianne Ny (koja je ponovno otvorila slučaj nakon što je predmet odbačen na nižoj instanci) kazala da je Assange 17. kolovoza 'iskoristio priliku kada je spavala za prakticiranje seksualnog odnosa bez kondoma'.

Švedska je vlast, za sada, zatražila uhićenje Juliana Assangea putem međunarodne Interpolove tjeralice, da se optuženi očituje o navodnim zlostavljanjima.

Assangeovi odvjetnici odmah su ponudili 100.000 funti (118.093 eura) da se njihova stranka brani sa slobode, ali je sud odbio tu mogućnost s obzirom na to da postoji navedena međunarodna tjeralica te je odredio privremeni pritvor do saslušanja 14. prosinca.

Osnivač WikiLeaksa, iako u pritvoru, uživa bolji status u odnosu na druge pritvorenike: može nositi vlastitu odjeću, može primiti posjete i može, pod nadzorom, koristiti telefon (ne vlastiti).

Ako sud odobri proces izručenja, prema britanskim propisima, odluka mora biti donesena unutar 21 dana.
Sada se sud bavi ispitivanjem važnih činjenica da se odgovori na pitanje: zašto je švedsko tužiteljstvo zatražilo privođenje Assangea kada ili nakon što je obustavljen postupak koji je pokrenut odmah nakon događaja, 18. kolovoza?

Jer, prema europskim propisima, Assange može biti izručen trećim zemljama koje bi ga mogle tražiti (misli se najprije na SAD). Ali bilo kakav proces izručenja trećim zemljama može se dogoditi tek nakon što bude okončan sudski proces u Švedskoj.

Švedska traži Assangea jer je 'osumnjičen za silovanje' iako je djelo okvalificirano kao 'manji prijestup'. Assange je pritvoren 20. kolovoza zbog te sumnje, ali je oslobođen već sutradan zbog te činjenice: da se radilo o 'manjem prijestupu'. Tužiteljica Marianne Ny nije se složila i odlučila je ponovno otvoriti slučaj koji je dobio novu dimenziju 18. studenog kada je izdana potjernica.

Uhićenje Juliana Assangea nije se odmah dogodilo (Assange se, odmah po ulazu u Veliku Britaniju, javio policiji i dao svoje podatke) jer je britansko pravosuđe bilo zatražilo od švedskog da specificira koju maksimalnu kaznu može dobiti za ono što mu se imputira.

Assange je priznao seksualne odnose 's više žena u Švedskoj,' ali je kazao da su svi ti odnosi 'bili slobodni i dogovoreni'. On i njegovi odvjetnici, počevši od Marka Stephensa, tvrde da je riječ o 'političkom manevru SAD-a' koji se osvećuje zbog djelovanja WikiLeaksa. Tužiteljica Ny te je stavove odlučno odbila.