stari sukob

Sve žešće borbe u Nagorno Karabahu, sve više mrtvih

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 03.10.2020 13:03
  • Objavljeno 03.10.2020 u 13:03
tportal

Izvor: EPA / Autor: AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY HAND

Azerbajdžanska kopnena vojska iznova je pokrenula veliki napad na osporavanu regiju Nagorno Karabah, prema riječima armenskog ministarstva obrane, koje je izvijestilo o "žestokim borbama"

Vojska je krenula na regiju koju drže kršćanski armenski separatisti, i sa sjevera i s juga, reklo je ministarstvo koje je dodalo da su srušena tri azerbajdžanska borbena zrakoplova.

Nije bilo moguće odmah provjeriti istinitost tih informacija.

Svjetske sile pozivaju na prekid sukoba između Azerbajdžana i Armenije od nedjelje, kad je ponovno započeo sukob za regiju, koja formalno pripada dominantno muslimanskom Azerbajdžanu.

Armenski izvori navode da je u sukobu u regiji u kojoj živi oko 145 tisuća ljudi, poginulo više od 200, dok je Azerbajdžan rekao nedavno da je poginulo 19 civila, a ranjeno njih 60.

Armenija kaže da je Azerbajdžan rasporedio još vojske u sukobljeno područje, što vlada u Bakuu nije potvrdila.

  • +7
  • +4

Rat u Nagorno Karabahu

Izvor: EPA / Autor: ARMENIAN FOREIGN MINISTRY / HAND

Azerbajdžan i Armenija prethodno su ratovale zbog Nagorno Karabaha kasnih 1980-ih i 1990-ih, dok su se uslijed kolapsa Sovjetskog Saveza transformirale u nezavisne zemlje. 

Pretpostavlja se da je rat, koji je završio krhkim mirom 1994. godine, odnio živote desetaka tisuća ljudi, uključujući i više od 1000 civila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!