STRANI PLAĆENICI

Moskva upozorava da se u Nagorno Karabahu nalaze borci iz Sirije i Libije

30.09.2020 u 21:29

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu upozorilo da su u Nagorno Karabahu, azerbajdžanskoj separatističkoj regiji u kojoj već četiri dana traje sukob u kojemu ima poginulih, došli i borci iz Sirije i Libije

"Borci ilegalnih naoružanih skupina, napose iz Sirije i iz Libije, raspoređuju se u zoni sukoba u Nagorno Karabahu kako bi sudjelovali u borbama", ustvrdilo je rusko ministarstsvo, rekavši da je "krajnje zabrinuta zbog procesa koji mogu potaknuti eskalaciju napetosti u sukobu" i u čitavoj regiji.

Rusija poziva "čelnike zainteresiranih zemalja da poduzmu djelotvorne mjere kako bi se spriječilo vrbovanje terorista i stranih plaćenika u tom sukobu i kako bi se oni odmah povukli s tog područja", istaknula je ruska diplomacija u priopćenju.

Armenija je optužila Tursku, koja podupire Baku, da šalje "plaćenike" u Karabah. Azerbajdžan je zanijekao te optužbe i zauzvrat optužio Erevan.

Ruski ministar vanjskih poslova predložio je u srijedu armenskom i azerbajdžanskom kolegi da Moskva bude domaćin pregovora o separatističkoj regiji Nagorno Karabahu u kojoj četvrti dan traje sukob.

Sergej Lavrov je u odvojenim telefonskim razgovorima "potvrdio spremnost Moskve da organizira potrebne kontakte, pa i sastanak ministara vanjskih poslova Azerbajdžana, Armenije i Rusije", navodi se u priopćenju.