nije za ljude

Sve više Amerikanaca koristi lijek protiv parazita za liječenje covida i riskira si život

28.09.2021 u 19:10

Bionic
Reading

Broj Amerikanaca koji su pretrpjeli ozbiljne posljedice po zdravlje nakon konzumiranja lijeka ivermektina za liječenje covida više se nego udvostručio otkada se pojavila lažna priča da se ovaj lijek protiv parazita može koristiti za liječenje posljedica koronavirusa

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) zaprimila je ove godine do sada 49 prijava trovanja i drugih ozbiljnih slučajeva narušenog zdravlja ljudi koji su konzumirali ivermektin za liječenje covida. Ekvivalentna brojka za cijelu 2020. godinu bila je 23 slučaja, piše Financial Times.

Koliko je situacija ozbiljna, a lijek opasan ako se ne konzumira onako kako je predviđeno, govori podatak da je od prijavljenih 49 slučajeva trovanja čak 14 njih dovelo do smrtne posljedice. Ipak, iz FDA-e su se djelomično ogradili objavivši da zbog ograničenih podataka ne mogu utvrditi je li uzrok smrti izravno povezan s upotrebom ivermektina ili drugim uzrocima.

Porast upotrebe ivermektina uslijedio je nakon što su ga neki konzervativni komentatori na Fox Newsu promovirali kao potencijalni lijek za covid iako ga regulatorna tijela nisu odobrila. Broj ambulantnih recepata ovog lijeka porastao je 24 puta u odnosu na razinu prije pandemije.

Vlasti u Novom Meksiku objavile su da istražuju je li smrt dviju osoba oboljelih od covida povezana s predoziranjem ivermektinom.

'U gotovo svim slučajevima korišten je za sprječavanje ili liječenje covida, a 13 osoba ove godine završilo je u zdravstvenoj ustanovi', rekla je Susan Smolinske, direktorica Centra za lijekove i informacije u Novom Meksiku. Istaknula je da su nuspojave s kojima se osobe suočavaju nakon uzimanja ivermektina: koma, halucinacije s napadajima, vrtoglavica...

  • +33
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA

Ivermektin se može koristiti u malim dozama za suzbijanje razvoja parazita, crva ili ušiju, no mnogo ga češće koriste veterinari za liječenje nametnika na konjima. FDA je do sada ove godine primila 110 izvješća o ozbiljnim nuspojavama vezanim uz sve vrste uporabe ivermektina u usporedbi s 99 slučajeva tijekom cijele 2020.

Porast slučajeva povezanih s liječenjem ili prevencijom covida alarmirao je agenciju te je upozorila na to da je lijek opasan ako se unosi u velikim dozama.

'Ti nisi konj. Ti nisi krava', napisali su iz FDA-e prošlog mjeseca na Twitteru, upozorivši sve da je riječ o ozbiljnom upozorenju i da svi odmah prestanu koristiti taj lijek.

Početni nalazi u nekim istraživanjima znanstvenika sugerirali su da ivermektin može smanjiti smrtnost kod nekih pacijenata oboljelih od covida, no trenutni podaci ne podržavaju njegovu upotrebu za sprječavanje ili liječenje virusa. U veljači je Merck, koji proizvodi ivermektin, objavio da nema znanstvenih osnova za njegov potencijalni terapijski učinak protiv covida iz pretkliničkih studija.