MIRJANA KUJUNDŽIĆ TILJAK:

Za tjedan dana kreće cijepljenje studenata u Studentskom domu 'Stjepan Radić', svi cijepljeni dobit će i ručak u SC-u

27.09.2021 u 08:45

Bionic
Reading

Većina onih koji trenutno obolijevaju od COVID 19 su oni koji nisu cijepljeni, rekla je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

'Populacija djece je najmanje procijepljena. Imamo podatak da su djeca od 10-15 godina završno procijepljena od u postotku od 12, 4 posto, a mladi od 20-24 godine, njihova procijepljenost je 27 posto, a za one malo starije od 25-29 godina je procijepljenost 30 posto', naglasila je Kujundžić Tiljak na HTV-u.

Govori kako će covid potvrde biti potrebne za odlazak na bolničko liječenje i dodaje kako postoji 3 vrste potvrda. Jedna je potvrda o cijepljenju i ona nakon kompletnog cijepljenja vrijedi 270 dana. Druga je potvrda o preboljenju koja se dobiva 11. dan nakon što je utvrđen pozitivan PCR test i vrijedi od dana kada je prvi PCR test bio pozitivan, 180 dana. Treća potvrda je potvrda o testiranju koja se dobije nakon što se dobije negativan antigenski ili PCR test i vrijedi 48 sati od trenutka uzimanje antigenskog testa, odnosno 72 sata od uzimanja PCR testa.

Na pitanje što s onima koji su se cijepili i prošlo im je 270 dana, Kujundžić Tiljak je rekla da će se najvjerojatnije ići na 3. dozu za one najugroženije, a mislim da će se produžiti period od 270 dana.

Istaknula je kako je potpuno razumljivo da se roditelji brinu za budućnost svoje djece. Do sada je potvrđeno da se mogu Pfizerom i Modernom cijepiti djeca od 12 godina pa na dalje. Ono što je do sada bilo je to da se svakako cijepe djeca koja boluju od kroničnih bolesti i djeca koja žive s teško oboljelim kroničnim bolesnicima.

'Preporučujemo da se cijepe maturanti, one struke koje će raditi u zdravstvu, ugostiteljstvu. Također preporučujemo cijepljenje studenata i đaka koji žive u zajedničkom smještaju u studentskim domovima', rekla je i dodala da upravo stoga HZJZ organizira cijepljenje u studentskim domovima, rekla je i dodala kako će prvo cijepljenje u studentskim domovima biti 4. listopada u domu „Stjepan Radić”, te dodala kako u domovima živi oko 4 900 studenata.

Studentski centar će svim studentima koji se cijepe dati besplatan ručak, rekla je.

Kujundžić Tiljak je naglasila kako je u Hrvatskoj ukupno cijepljeno 42 posto stanovnika, no preko 50 posto odraslih. 'Kada gledamo usporedbu s Europom, to je mali broj. U EU je završeno cijepljenje za 62 posto stanovnika. Dakle mi nismo ni u prosjeku', istaknula je.