blokada servera

Hakerski napadi otežali uvođenje covid propusnica u Nizozemskoj

26.09.2021 u 14:20

Bionic
Reading

Hakerski napadi otežali su za vikend uvođenje covid propusnica u Nizozemskoj te je bilo poteškoća s preuzimanjem QR koda u subotu navečer, objavilo je ministarstvo zdravstva u Hagu u nedjelju

Napadi, koji su blokirali serverske kapacitete, su suzbijeni.

Korisnici propusnice moći će dokazati da su se potpuno cijepili, preboljeli covid-19 ili predočiti negativan nalaz na koronavirus.

Propusnica koja je od subote obvezna za osobe starije od 13 godina koje žele ući u restoran ili na kulturna i sportska događanja u Nizozemskoj, kontroverzna je tema u javnosti.

Premijer Mark Rutte smijenio je u subotu državnu tajnicu za gospodarska pitanja Monu Keijzer nakon što je kritizirala uvođenje covid propusnice u intervjuu za De Telegraaf.

Kritika nije bila u skladu s vladinim smjerom, rekao je Rutte.

U subotu je održano nekoliko demonstracija protiv korištenja propusnice.

Nizozemska je nakon gotovo 18 mjeseci ukinula uvedene mjere protiv širenja koronavirusa. Više nije ograničen broj posjetitelja na stadionima, u kafićima i trgovinama, ali je potrebno pokazati covid propusnicu.

Oni koji se nisu cijepili ili preboljeli covid-19 mogu se besplatno testirati. Nošenje maski ostaje obvezno u autobusima i vlakovima.

U Nizozemskoj je potpuno cijepljeno oko 82 posto odraslih.