ODVJETNIČKA KOMORA

Sve je više žena u odvjetništvu

03.07.2010 u 13:53

Bionic
Reading

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) protekle godine zaprimila je više od 1000 molbi za besplatnu pravnu pomoć, od čega 238 za uzdržavanje djece, a u 768 slučajeva molbe su pozitivno riješene imenovanjem odvjetnika koji besplatno zastupaju stranku, priopćeno je s danas održane redovne Godišnje skupštine HOK-a

Skupština je prihvatila izvješća predsjednika Komore, glavnog tajnika, blagajnika i disciplinskih tijela Komore, prihvatila izmjene i dopune Statuta Komore, a uručene su i godišnje nagrade.

Iz prihvaćenih izvješća u priopćenju se izdvaja i podatak da blizu 50 posto odvjetnika čine žene, dok je kod odvjetničkih vježbenika taj postotak još veći i prelazi 60 posto u korist žena. Ovim podacima hrvatsko odvjetništvo gotovo se izjednačilo sa skandinavskim zemljama koje su uvijek prednjačile u broju odvjetnica, dodaje se u priopćenju.

U uvodnom dijelu Skupštine, prema odluci Upravnog odbora HOK-a, uručene su plakete 'Dr. Ivo Politeo' s poveljom Vladimiru Domcu, odvjetniku u Osijeku, Borisu Grosmanu, odvjetniku u Ljubljani i dr. Slobodanu Beljanskom, odvjetniku u Novom Sadu. Najviša nagrada hrvatskog odvjetništva uručena im je zbog osobitih zasluga na unapređenju odvjetništva, u afirmaciji odvjetništva kao samostalne i neovisne službe, u razvoju kolegijalnih odnosa između odvjetnika te u podizanju uloge odvjetništva u zemlji i inozemstvu. Nagrade je dobitnicima uručio predsjednik Komore Leo Andreis.