u fokusu stranke

Zbog štrajka sudaca trpe i odvjetnici: Ako nema ročišta, nemamo ni prihoda

22.01.2024 u 20:17

Bionic
Reading

Još od prošlogodišnjih mjera upozorenja i štrajka pravosudnih službenika i namještenika trpe posljedice, prvenstveno stranke, ali i odvjetnici

'Odvjetnici kao kolege uvijek su podržavali suce u poboljšanju njihovih materijalnih uvjeta i plaća, ali i uvjeta rada. Neke sudnice još od potresa doista nisu reprezentativne i dostatne da bi suci u njima mogli obavljati djelatnost. Međutim, nama odvjetnicima je prvo u fokusu interes stranaka. Mjere upozorenja su počele i mi smo još u petak počeli dobivati obavijesti o odgodama ročišta. To je kolegijalno i tako treba biti jer se time štedi novac stranaka i vrijeme odvjetnika. Neki suci su već odredili nova ročišta, kako je i bila preporuka predsjednika Vrhovnog suda, a neki su to propustili učiniti pa ih molim da u najkraćem mogućem roku zakažu nova ročišta', rekao je Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Kazao je kako odvjetnici čim prime obavijest o odgodi obavještavaju stranke. Ističe kako ljudi 'nisu sretni jer i ovako neke stvari čekaju po šest mjeseci, godinu dana'.

Na pitanje koliko će financijski odvjetnici pretpjeti ovim štrajkom, Travaš kaže kako odvjetnici žive od ročišta i zastupanja stranaka.

'Svaka odgoda koja se broji u mjesecima, znači da taj mjesec odvjetnici nemaju prihoda, a imaju obveze i svaki mjesec moraju platiti što moraju. Svaki mjesec koji se ne radi, ako nema ročišta i zastupanja stranaka je šteta odvjetnicima', kaže Travaš.

Istaknuo je kako odvjetnici zaista podržavaju da suci imaju materijalne uvjete kako sucima priliči jer, kaže, to jamči njihovu neovisnost. Apelirao je, također, na obje strane, kao i prošle godine, da sjednu za stol i što prije postignu dogovor.